İranlı komünistlerden bir açıklama daha: İlerici güçlere çağrı yapıldı

İran’daki kitlesek sokak eylemleri ve protestolarının 4. gününde TUDEH partisi yeni bir açıklama yayınladı.

İranlı komünistlerden bir açıklama daha: İlerici güçlere çağrı yapıldı

İran’daki kitlesel sokak eylemleri ve protestolarının 4. gününde TUDEH partisi yeni bir açıklama yayınladı.

TUDEH, partilerinin İran’da süren protestoların bir parçası olduğunu ifade ederek, söz konusu eylemlerin “despotluk yönetimine karşı halk hareketi” olarak tanımladı. Ülkelerindeki ilerici ve özgürlükçü insanlara, işçilere, öğrencilere, gençlere ve kadınlara seslendiği ifade edilen bildiride, “rejimin vahşi baskıları” lanetlenerek, tiranlığı ortadan kaldıracak özgürlüğü, barışı ve sosyal adaleti sağlamak için mücadele çağrısı yapıldı.

Yayınlanan bildiride TUDEH, istibdat rejimini ortadan kaldıracak olan özgürlük, barış ve toplumsal adalet için mücadele ettiklerini belirtiyor.

İran Devleti’nin şimdiye kadar aynı 2009 yılında yaptıkları gibi vahşi bir şekilde şiddet kullanarak halk eylemlerini bastırmaya çalıştığını belirten TUDEH, eylemlerin bu baskılara rağmen sonlanmadığını ve daha da arttığını ifade etti.

“Geçtiğimiz iki günde, halkı korkutmak ve meşru protestoları bastırmak amacıyla rejimin öne sürdüğü baskıcı güçlerin organize şiddetine tanık olduk” ifadeleri yer alan bildiride, “Rejim, halk hareketini bastırmak için büyük, vahşi ve kanlı bir yönteme hazırlanıyor. Bu diktatörlük yönetimine karşı konulmasının tek yolu, ülkeleri için mücadele eden işçilerin, gençlerin, öğrencilerin ve kadınların yani halk kuvvetlerinin örgütlenmesinden geçiyor.” denildi.

BİRLEŞİK CEPHE PROGRAMI ÖNERİSİ

Yayınlanan bildiride, sokak protestolarının çok önemli olduğunu, ancak bunların tek başına diktatöryal rejimleri sona erdiremeyeceğini 1979 yılındaki mücadelelerinden tecrübe ettikleri bildirilirken, otoriter bir yönetimin sonlanmasının, özellikle petrol işçilerinin merkezinde olduğu ve farklı sosyal tabakalardan insanların sahipleneceği genel bir grevden geçtiği ifade edildi.

Bildiride aynı zamanda TUDEH’in ülkenin ilerici ve özgürlükçü güçleri için önerdiği “birleşik cephe programı” da yer alıyor. TUDEH’in, listelediği noktalar şu şekilde:

  • Despot yönetime son verme
  • Siyasi tutsakların koşulsuz serbest bırakılması
  • Baskı atmosferinin sonlanması ve baskıcı güçlerin tamamının kışlalarına çekilmesi
  • Yoksulluğun, yüksek fiyatların, ekonomik zorlukların, yolsuzluğun ve devlet aygıtının baskılarının sonlandırılması
  • İnsanların kendi kaderlerini tayin etmelerini sağlayacak koşulların sağlanması
  • Giderek büyüyen mevcut hareketin devlet tarafından şiddetle bastırılmasını önlemek

Bildiri, “Yaşasın İran halkının diktatörlüğe karşı birleşik mücadelesi!” ifadeleriyle son buluyor.

TUDEH, 30 Aralık 2017 tarihinde bir açıklama daha yapmıştı.