'İran'a en sert düzeyde baskı yapmak istiyoruz fakat dost ve müttefiklerimizin zarar görmesini istemiyoruz'

Bolton, İran'a dönük ABD'nin yaptırım niyeti için "En sert düzeyde baskı yapmak istiyoruz fakat dost ve müttefiklerimizin zarar görmesini istemiyoruz" diye konuştu.

'İran'a en sert düzeyde baskı yapmak istiyoruz fakat dost ve müttefiklerimizin zarar görmesini istemiyoruz'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin İran’a uygulayacağı yaptırımlara ilişkin bir açıklama yaptı. Bolton, İran’a dönük ABD’nin yaptırım niyeti için “En sert düzeyde baskı yapmak istiyoruz fakat dost ve müttefiklerimizin zarar görmesini istemiyoruz” diye konuştu.

John Bolton, merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Hamilton Society’de, İran’a karşı 5 Kasım’da hayata geçirilecek yaptırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran’ın ihracatına yönelik yaptırımlar uygulamak istediklerini belirten Bolton,  ABD yönetiminin, İran’a coğrafi olarak yakın bazı ülkelerin “İran’dan alımını bir anda sıfırlamayacağını” anladığını da dile getirerek; yaptırım söylemlerinin bile halihazırda İran ekonomisini etkilediğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino ise, dün yaptığı basın toplantısında, ABD yönetiminin İran’a yaptırım uygulama konusunda kararlı olduğunu ve İran politikasını diğer paydaş ülkelerle tartışmaya devam edeceğini açıklamıştı.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ikinci ayağı İraın’ın petrol ve doğalgaz ticaretini hedef alması ve 5 Kasım’da başlaması bekleniyor.