İran, uranyum zenginleştirme kapasitesini yükselteceğini BM'ye iletti

Salihi, ülkesinin uranyum zenginleştirme kapasitesini yükseltecek planı hayata geçirdiklerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na bildirdiklerini duyurdu.

İran, uranyum zenginleştirme kapasitesini yükselteceğini BM'ye iletti

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi,  İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini yükseltecek planı hayata geçirdikleri konusunda Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren bağımsız kurum olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı bilgilendirdiklerini söyledi.

Salihi” Belirli faaliyetlerin başlayacağı konusundaki mektup dün ajansa gönderildi” dedi.

Fars haber ajansının aktardığına göre Salihi ” Eğer şartlar oluşursa belki yarın gece Natanz’da yeni santrifüjlerin üretim merkezinin açılışını ilan edebiliriz” diye konuştu.

‘NÜKLEER FAALİYETLER 2015’TEKİ ANLAŞMA KAPSAMINDA’

İran’ın Natanz’daki tesiste elektirik üretmek için altyapıyı geliştirdiğini de söyleyen Salihi İran’ın nükleer faaliyetlerinin 2015’te P5+1 ülkeleri (Çin, Almanya, Fransa, Rusya, ABD ve İngiltere) ile yapılan nükleer anlaşmanın (JCPOA) kapsamında olduğunu da vurguladı.

Salihi’den önce açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Behruz Kamalvandi bugün itibarıyla  UF6 (uranyum hexaflorid) ve UF4 (uranyum tetraflorid) üretmek için kapasite yükseltme işlemine başlayacaklarını ve bu konuda luslararası Atom Enerjisi Ajansı’na mektup sunacaklarını söylemişti.

Dün ise İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Atom Enerjisi Kurumu’na 2015 anlaşmasına bağlı olarak ‘190 bin santrifüj üretilmesi hazırlıklarına başlanması’ talimatını vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs’ta ülkesini İran ile yapılan nükleer anlaşamsan çektiğini açıklamış ve daha önce kaldırılan İran’a yönelik yaptırımlara geri dönüleceğini duyurmuştu.

ABD’nin tek yanlı adımına anlaşmayı imzalayan diğer ülkeler karşı çıkmıştı.