İran: İbadi'nin ertelediği Tahran ziyaretinden zaten haberimiz yoktu

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi İran ziyaretini iptal ettiğini, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

İran: İbadi'nin ertelediği Tahran ziyaretinden zaten haberimiz yoktu

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi İran ziyaretini iptal ettiğini, Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

Irak Başkanı, salı günü Türkiye’ye geleceğini, Ankara’dan sonra gitmeyi planladığı İran ziyaretini iptal ettiğini bir son dakika açıklamasıyla duyurdu.

Türkiye ziyaretinin ardından Tahran’a gitmesi beklenen İbadi’nin salı günü Ankara’da temaslarda bulunacağı ancak Tahran ziyaretini ertelediğini açıkladı. Ertelemeye gerekçe olarak ise “zamansızlık” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi ise bahsi geçen ziyaretin zaten gündemlerinde olmadığını belirterek “İbadi’nin bu seyahat planından zaten hiç haberimiz olmamıştı, bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı” dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD’nin İran’a dönük yaptırımlarıyla  ilgilenmeyeceklerini ancak buna uyacaklarını açıklamış “Irak olarak  uluslararası yaptırımlara karşıyız. Irak, bunun tecrübesini yaşadı. Yaptırımlar  ülkeyi ve halkı yordu. İran’a yaptırımlarla ilgilenmeyeceğiz, ancak halkımızın  zarar görmemesi için de buna uyacağız. Sonuçta biz de uluslararası ekonomik  sistemin dışında kalamayız.” ifadelerini kullanmıştı. İbadi’nin yaptırım açıklaması ülkedeki Şii gruplardan tepkiyle karşılanmıştı. Irak seçimlerini İbadi’nin ardından ikincilikle bitiren Fetih Koalisyonu Sözcüsü Ahmet el-Esedi,  “Başbakanın yaptırımla ilgili sözlerinin altına kırmızı çizgi koyuyoruz. İbadi,  siyasi kazanımlar elde etmek için ABD’den yararlanmak peşinde.” demişti.