Irak'tan İran'a uygulanan ABD yaptırımına kınama

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Mahcub yaptığı açıklama ile ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımı reddetti

Irak'tan İran'a uygulanan ABD yaptırımına kınama

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Mahcub yaptığı açıklama ile ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımı reddetti.

Yapılan yazılı açıklamada “Irak, herhangi bir ülkeye uygulanan ve tüm katmanlarıyla halkına zarar veren her türlü ambargoyu reddediyor. Krizlerde yanımızda duran komşu ülke İran’ın onurlu tavrını da unutmayız.” denildi.

Uluslararası toplumu ABD’nin bu girişiminden caydırmak için baskı yapmaya çağıran ve ülkesinin IŞİD’e karşı mücadelesinde İran’ın büyük destek verdiği belirtilen açıklamada “Bunun, komşu olduğu için Irak ve tüm bölgeye ekonomik ve sosyal anlamdaki olumsuz etkilerinin büyük yansımaları olacak. ” ifadeleri kullanıldı.

Irak’ta Mukteda es-Sadr da konuyla ilgili açıklamasında, “ABD, kararından vazgeçmezse de biz halklara zarar verilmesine karşı eli bağlı kalmayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD’nin İran’a yaptırımlarıyla ilgilenmeyeceklerini ancak buna uyacaklarını açıklamıştı. İbadi, “Irak olarak uluslararası yaptırımlara karşıyız. Irak, bunun tecrübesini yaşadı. Yaptırımlar ülkeyi ve halkı yordu. İran’a yaptırımlarla ilgilenmeyeceğiz, ancak halkımızın zarar görmemesi için de buna uyacağız. Sonuçta biz de uluslararası ekonomik sistemin dışında kalamayız.” ifadelerini kullanmıştı.