Irak'ta İran Başkonsolosluğu binası ateşe verildi

Irak'ın güneyindeki Basra kentinde "işsizlik ve yolsuzluklara" karşı devam eden gösterilerde bu kez İran Basra Başkonsolosluğu binası ateşe verildi.

Irak'ta İran Başkonsolosluğu binası ateşe verildi

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde “işsizlik ve yolsuzluklara” karşı devam eden gösterilerde bu kez İran Basra Başkonsolosluğu binası ateşe verildi.

Yerel kaynakların aktardığı haberlere göre, Basra’da bir süredir devam eden “işsizlik ve yolsuzluklara” karşı protesto gösterileri sırasında bir grup İran Basra Başkonsolosluğu binasına girerek, binayı ateşe verdi.

Basra’daki eylemlerde daha önce de devlet televizyonu, Şii parti ve milis güçlere ait olduğu iddia edilen binalar ateşe verilmişti.

Basra kenti başta olmak üzere Irak’ın orta ve güney kentlerinde, Temmuz başından bu yana “elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk” gibi temel alt yapı hizmetlerinin sunulmadığı gerekçeleriyle protesto gösterileri düzenlenmekteydi.

Irak Parlamentosu’nun Basra’da yaşanan olaylarla ilgili yarın olağanüstü bir toplantı gerçekleştireceği öğrenildi.

İRAN SELAMÇE SINIR KAPISINI KAPATTI

İran, göstericiler tarafından Basra’daki Başkonsolosluğunun yakılmasının ardından Irak’la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı’nı kapattığını duyurdu.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan ise yazılı açıklamada geldi. Bakanlık açıklamasında, Basra kentindeki İran Konsolosluk binasının göstericiler tarafından ateşe verilmesini üzüntüyle karşıladığını, bu eylemin Irak’ın dünya ile ilişkilerini zedeleyeceğini yazdı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Mahcup yaptığı yazılı açıklamada, göstericilerin isteklerini anlayışla karşıladıklarını ancak Basra kentindeki İran Konsolosluk binasını hedef alan saldırının kabul edilmez olduğunu söyledi. Göstericilerden yabancı heyetlere zarar vermemeye de çağıran Mahcup, Irak ve yerel hükümetten güvenliği sağlanması istedi.

BASRA’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Basra’da yaşanan olaylar üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. Basra Operasyonlar Komutanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, yaşanan olaylar sebebiyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.