Irak'ta dört kişi hakkında "ateizm" suçlamasıyla yakalama kararı

Irak’ta bir mahkemenin dört kişi hakkında “ateizm” suçlamasıyla çıkardığı tutuklama kararı sosyal medyada tepkilere yol açtı.

Irak'ta dört kişi hakkında

Irak’ta Zi Kar iline bağlı Garraf’ın bölge mahkemesinin dört Irak vatandaşı hakkında “ateizm” suçlamasıyla çıkardığı yakalama kararı, sosyal medyada tepkilere yol açtı.

Garraf bölge mahkemesi hakimi Didan el Ekili, 11 Mart’ta yaptığı basın açıklamasında, haklarında tutuklama kararı bulunan dört kişiden birinin yakalandığını, üçünün ise arandığını duyurmuştu. Ekili, söz konusu kişiler hakkında “Tanrının var olmadığı fikrini savunmak ve ateizmi yaygınlaştırmak için seminerler düzenlemek” suçlarından işlem yapıldığını ve tutuklama kararının Irak Ceza Kanunu’na uygun olduğunu söylemişti.

ARKASINDA İSLAMCI PARTİLER Mİ VAR?

Olayları yakından takip eden muhabir Safaa Khalaf’e göreyse ateistlere karşı bu cadı avının arkasında 2003 yılındaki Amerikan işgalinden beri ülkede iktidarda bulunan bazı İslamcı partiler var.

“Irak’ta Ateizm fikri, politik baskı ve bu baskının ekonomik ve toplumsal uzantılarıyla bağlantılı” diyen Safaa, “Ateizm, siyasal İslam’a ve devletin yönetememesine karşı toplumsal bir tepki olarak ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.