İngiltere'den Türkiye'ye 'Rusya'yı kınama' çağrısı

İngiltere ile Rusya arasında giderek tırmanan 'Ajan Skripal' gerginliği ile ilgili Londra'dan Ankara'ya da adım atma çağrısı yapıldığı belirtiliyor.

İngiltere'den Türkiye'ye 'Rusya'yı kınama' çağrısı

İngiltere ile Rusya arasında büyük krize yol açan eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının Londra’da zehirlenmesi meselesinin Türkiye’ye sıçradığı öğrenildi.

Gazeteci Metehan Demir’in Süperhaber‘de yazdığına göre, zehirlenme olayında Rusya’yı suçlayan İngiltere, Ankara’dan da resmi olarak Moskova’yı kınamasını istedi. Ancak Türkiye iki ülke ile de dostluk ilişkilerine dikkat çekerek konu ile ilgili taraf olmayacağını bildirdi.

Demir yazısında konuyla ilgili şunları aktardı:

“Aldığımız bilgiye göre; İngilizlerin Türkiye’ye bu konudaki baskısı yani; “Siz de Rusları kınayın, uluslararası anlamda eğer müttefiksek, köşeye sıkıştırmamız yardımcı olun” yönündeki ısrarı artık bunaltıcı bir hal almaya başladı.

Hatta İngilizlerin tüm dünyada, “Rusların bu tür gazları ürettiği ve uluslararası hukuka aykırı şekilde yönettiği iddia edilen süreçte daha da köşeye sıkıştırılmasını” istediği iddia ediliyor.

Tabii bu noktada tahmin edersiniz ki Türkiye’nin, Rusya ile İngiltere arasında, hatta, ABD’nin de dahil olduğu bu kriz sürecine bir taraf olmak gibi bir niyeti yok.

İngiliz hükümetine net bir şekilde, “Bu sizin sorununuz, kendi aranızda çözmeniz gereken bir mesele; Rusya ve İngiltere, Türkiye için iki ayrı önemli ülkedir, ikisinin arasındaki bir krize taraf olarak müdahil olmak karşılıklı dostluk ilişkileri çerçevesinde mümkün olmayacaktır” şeklinde açıklama getirdi.

Bundan sonra neler olacağı bilinmez ancak İngilizlerin bu zehirleme iddiaları üzerinden Rusya ile karşılıklı restleşmesinde konuyu nerelere taşıyacağı da ciddi bir endişe konusu…”