İşgal koalisyonundan 'övgü': Türk ordusuna minnettarız

'IŞİD karşıtı koalisyon'un komutanlarından İngiliz Tümgeneral Christopher Ghika, TSK'nın Menbiç'te yaptığı ortak devriyelere ilişkin "Türk ordusuna minnettarım" dedi.

İşgal koalisyonundan 'övgü': Türk ordusuna minnettarız

ABD öncülüğündeki sözde ‘IŞİD karşıtı koalisyonu’nun Birleşik Görev Gücü Komutan Yardımcısı İngiliz Tümgeneral Christopher Ghika, Türkiye ile ABD’nin Menbiç’te yürüttüğü ortak devriyelere ilişkin, “Türk ordusuna minnettarım” açıklamasında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) video konferans yöntemi ile Suriye ve Irak’ta IŞİD ile mücadele kapsamında yürütülen operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tümgeneral Ghika, “Menbiç’in güvenliğini sağlamak için verdikleri destekten dolayı Türk ordusuna minnettarım. Orada DAEŞ’in tekrar ortaya çıkmasını engellemek ve mülteciler ile evlerini terk etmiş insanların gönüllü olarak evlerine dönmelerini sağlamak koalisyonun çabalarının kritik bir parçasıdır.” dedi.

Ghika, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’ye ait mevzileri top atışına tutmasının ardından ABD’nin bölgede devriye gezmeye başladığının hatırlatılması üzerine, “Orada halen gergin bir durum var. Gerginliği azaltmak tüm tarafların menfaatinedir. Böylece biz de DAEŞ’in kalıcı bir şekilde yenilmesine odaklanalım.” dedi.

“ANLAŞMA İKİ NATO ORTAĞI ARASINDA”

Türkiye’nin YPG mevzilerine top atışlarının devam etmesi durumunda ABD’nin Menbiç ortak devriyelerini durdurup durdurmayacağına yönelik soruya Tümgeneral Ghika, şu yanıtı verdi:

“Menbiç yol haritası iki NATO ortağı arasındaki ikili bir anlaşma. DAEŞ tehdidine karşı Münbiç halkının güvenliğini sağlamak için birlikte çalışıyoruz. Bunun nasıl ilerleyeceğini tahmin etmeye çalışmak spekülasyon olur diye düşünüyorum. Şu aşamada söyleyeceğim şey şu; iki ortak devriyemiz oldu ve oldukça iyi geçti. Plana sıkı bir şekilde bağlıyız. Bu, Menbiç halkına güvenlik sağlıyor ve bunda ikimizin de payı vardır. Bunlar (ortak devriyeler) nihai bir durum değil. Bunun son bulacağı bir takvim yok ve Menbiç halkının güvenliğini sağlama amacıyla devam eden bir süreçtir.”