İngiliz istihbaratının eski başkanı Kaşıkçı cinayetiyle ilgili konuştu: Türkiye, Konsolosluğu bir şekilde dinlemiştir

İngiliz dış istihbarat servisi MI6'in eski başkanı John Sawers, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşarak Kaşıkçı vakasına dair değerlendirmelerde bulundu. Sawers, "Eğer gazetecinin öldürülmesi emrini Prens bin Selman’ın verdiği kanıtlanırsa ki çok büyük ihtimalle öyle olduğu görülüyor, bu çok ileri gidildiği anlamına gelir. Buna İngiltere, AB ve ABD karşılık vermek zorunda kalacaktır." yorumunda bulundu.

İngiliz istihbaratının eski başkanı Kaşıkçı cinayetiyle ilgili konuştu: Türkiye, Konsolosluğu bir şekilde dinlemiştir

İngiliz dış istihbarat servisi MI6’in eski başkanı John Sawers, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşarak Kaşıkçı vakasına dair değerlendirmelerde bulundu. Sawers, “Eğer gazetecinin öldürülmesi emrini Prens bin Selman’ın verdiği kanıtlanırsa ki çok büyük ihtimalle öyle olduğu görülüyor, bu çok ileri gidildiği anlamına gelir. Buna İngiltere, AB ve ABD karşılık vermek zorunda kalacaktır.” yorumunda bulundu.

Kaşıkçı’nın öldürülmesinin altında “kontrol dışı unsurlar” olduğu iddialarını “bariz uydurma” olarak tanımlayan Sawers, ABD’nin olayı bu şekliyle kabul etmesinin saygınlığını zedeleyeceği görüşünü paylaştı.

Bin Selman’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini verirken ABD ile özel ilişkisine güvenmiş olabileceğini ifade eden Sawers, “Bence dilediği gibi davranma konusunda ABD yönetiminin iznine sahip olduğunu düşünmese bunu yapmayacaktı.” dedi.

Sawers, cinayetle ilgili “Türk güvenlik kaynaklarından gelen bilgilerdeki ayrıntı düzeyi o kadar açık ki bir tür kayıt mevcut olmalı.” ifadelerini de aktardı.

Gerilimli Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkileri dolayısıyla Suudi Arabistan’a ait ofislerin yakından izleniyor olmasının yüksek ihtimal olduğunu vurgulayan eski istihbarat şefi “Konsolosluğu bir şekilde dinliyor olabilirler ya da suikast timinin taşıdığı başka cihazlar dinlenmiş olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Cinayetin Selman’a yakın isimlerce işlendiğini iddiasını yineleyen Sawers, “Suikast timiyle ilgili ayrıntılar çok kuvvetli ve veliaht prense ne kadar yakın olduklarını gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

Suudi kraliyet ailesi mensuplarının, işadamlarının ve dini liderlerin Prens bin Selman’ın Kaşıkçı olayıyla bağını kullanarak onun altını oyacakları iddiasında bulunan Sawers, “Bu korkunç cinayete Suudi Arabistan içinde de tepki olacaktır ve bir tür düzeltme yapılacaktır.” diye konuştu.

John Sawers 2009-2014 yılları arasında MI6 başkanlı olarak görev yapmıştı.