İnce, Hüsamettin Cindoruk’tan ‘helallik’ aldı: Onu Macron’a benzetiyorum

CHP’nin de desteklediği Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a evinde bir ziyaret gerçekleştirdi.

İnce, Hüsamettin Cindoruk’tan ‘helallik’ aldı: Onu Macron’a benzetiyorum

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a evinde bir ziyaret gerçekleştirdi.

Muharrem İnce’yi kapıda eski bakanlardan Ufuk Söylemez karşıladı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaret sonrasında Muharrem İnce ve Hüsamettin Cindoruk dışarıda bekleyen gazetecilere açıklama yaptı.

Gazetecilere konuşan Muharrem İnce, babasının Demirelci olduğunu ifade ederek, rahmetli babasının mensubu olduğu siyasi hareketin duayenlerinden, “bir büyük ustanın” evine ziyarette bulunduğunu ifade etti. Cindoruk’un tavsiyelerini dinlediğini aktaran Muharrem İnce, “Türkiye’de önemli hizmetleri bulunmuş deneyimli bir siyasetçiden bilgiler aldık. Tecrübelerini dinledik, hayır duasını aldık” diye konuştu.

Hüsamettin Cindoruk ise farklı zamanlarda gerçekleşen darbeleri yaşadığını ifade ederek şunları belirtti:

Başkanlık sistemi demokratik değildir

“Bu darbelerin mağduruyum, tutuklandım. Askeri idarelerle kavga ettim, başıma gelmedik iş kalmadı. Doğru ama şöyle bir düşünüyorum ne 1960 ne 1971 ne de 1980’de darbeyi yapan generaller, tek başlarına iktidar olmayı hesap etmediler. Hatta parlamenter rejime karşı ihtilal yaptıkları halde, parlamentoları açtılar, güçlendirdiler ama tek başlarına cumhurbaşkanı olmak, başkanlık sistemini getirmek gibi bir yola sapmadılar. İlk defa sivil bir darbe ile karşı karşıyayız. Bugünkü Cumhurbaşkanımız, tek başına partisinin programında yazılı olmadığı halde bir başkanlık sistemi getiriyor.

Tecrübelerime dayanarak söylüyorum, bu başkanlık sistemi demokratik değildir. Bu bir maceradır. Bu, Afrika sistemi bir başkanlık sistemidir, Habeşistan modelidir. Buna benzer model sadece Habeşistan’da ve Afrika’nın bazı küçük devletlerinde var. O nedenle tutulması zor. Cumhuriyeti savunan, cumhuriyeti kuran ve cumhuriyeti yaşatan herkesin bu rejime karşı elinden gelen gayreti göstermesi gerekiyor.”

İnce’yi Macron’a benzetiyorum

Muharrem İnce’yi Fransız sağcı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a benzettiğini ifade eden Cindoruk, “Ben onu Macron’a benzetiyorum. Macron’u nasıl Fransa halkı benimsediyse, Türk halkı da Muharrem İnce’yi benimsedi, tuttu. Onunla bir kurtuluş yolu bulacağımıza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan da ısrarından vazgeçmesini, tecrübeli bir ağabeyi olarak rica ediyorum. Ama o belli bir yola girmiştir, o macerayı durdurmak görevi Türk halkına düşüyor. Bu bir seçim değildir, bu bir referandumdur. Türk halkı, bu devleti kuran Meclis’ten vazgeçecek veya vazgeçmeyecek. Bu referandum, bunun dışındaki bütün izahlar yanlıştır. Sayın İnce’nin ziyaretini vesile ihdas ederek bu fikirlerimi söylüyorum. Allah memleketimizi bu maceradan korusun” diye konuştu.

Muharrem İnce’nin gerçekleştirdiği ziyarete TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Milletvekili Fikri Sağlar ve Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de katıldı.