İnce: CHP temsilcisi kabul etmişse ben niye insanları YSK'ya çağırayım?

24 Haziran korsan seçimlerinde CHP'nin adayı olan Muharrem İnce, seçimlerden sonra ilk defa televizyonda açıklamalarda bulunuyor.

İnce: CHP temsilcisi kabul etmişse ben niye insanları YSK'ya çağırayım?

24 Haziran korsan seçimlerinde CHP’nin adayı olan Muharrem İnce, seçimlerden sonra ilk defa televizyonda açıklamalarda bulunuyor.

Anketlerde isminin öne çıktığı için aday olduğunu belirten Muharrem İnce, “Ben bitti demeden bu iş bitmez. Hazırlık süreci var. Önümüzdeki seçime hazırlıklarla girmeliyiz.” dedi.

Seçim çalışma süresinin kısalığından dem vuran İnce, “20 gün daha zamanım olsaydı, çok farklı olacaktı” dedi; kendisine dair özeleştirisini ise “Hatalarım var biliyorum; apolet tartışmasını fazla uzattım. Erdoğan 32 miting yaptı ben 107 yaptım, keşke geceleri de yapsaydım” şeklinde dile getirdi.

Yeterince maddi destek aldığını belirten İnce, adaylardan 25.8 milyon lira ile en yüksek bağış miktarını topladığını belirterek bağışların hepsinin harcandığını ifade etti.

Seçim gecesi insanları neden YSK önüne çağırmadığını, “Kulağıma eğilen arkadaşımız, CHP temsilcisi olarak YSK’de görev yapan arkadaşımızdı. Ona ‘YSK’nın bugüne kadar aldığı kararlarda bizi rahatsız eden bir şey var mı?’ diye sordum. “Yok” dedi. Ben seçim meydanlarında ‘yanlış bir şey yaparsanız 50 bin avukatla oraya geliriz’ dedim. YSK’nın aldığı kararları CHP temsilcisi kabul etmişse ben niye insanları YSK’ya çağırayım” diye konuştu.

“Sayın Genel Başkanın çevresinde koltuk meraklıları var” 

Erdoğan’ı arayıp kutlamasının ardından CHP tabanından tepki gören İnce, “Bizim mahalleden bana niye kutladın diyenler oldu. Bu insanlar, 26 milyon, o insana oy vermiş. O insanlar birini seçmiş, o insanların seçtiği kişiyi ben kutlarım, o insanlardan bir dahaki seçimde oy isteyeceğiz.” sözleriyle kendini savundu.

İnce, “Benim 15 milyon insana borcum var, yeniden cumhurbaşkanı adayı olacağım, ben bitmedi demeden bitmez, başka partiye oy verip Cumhurbaşkanlığında bana oy verenler var” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun Olağanüstü Kurultay talepleri sonrasında yaptığı “koltuk sevdalısı” tanımını üstüne alınmayarak “Ben bana söylediğini düşünmüyorum, koltuk meraklısı değilim. Sayın Genel Başkanın çevresinde koltuk meraklıları var” dedi.

“Sizinle yarışmak istemiyorum ama beni genel başkan yapın”

CHP ile ilgili planlarını “Bir milyon genç üye yapmamız lazım. Söylemimizi, kadrolarımızı, iddialarımızı değiştirmeliyiz.” şeklinde özetleyen İnce, Kılıçdaroğlu’na, “Bu iddiaları yapabilmek için sizinle yarışmak istemiyorum ama beni genel başkan yapın, sizi de onursal başkan yapalım. Hemen çalışmaya başlayalım” dediğini aktardı.

Yeni bir parti kurmayacağını dile getiren İnce, CHP’nin kendisini, genel başkanını, kadrolarını, tüzüğünü ve programını yenilemesi gerektiğini söyleyerek  ”İstanbul Belediye Başkanlığı teklif ederse reddederim. Ben cumhurbaşkanlığı koltuğunu istiyorum. Ülkeyi artık Başbakan değil Cumhurbaşkanı yönetiyor. Bir siyasi parti liderinin doğal olarak cumhurbaşkanı adayı olması gerekiyor. Ben cumhurbaşkanlığı seçiminin hazırlıklarını yapalım diyorum. Tüzüğümüzü değiştirelim. Bizim tüzükte üyenin milletvekilinin hiçbir hakkı yok, her şeyi MYK belirliyor. Tüzüğü değiştirelim, programı değiştirelim, üye sayımızı arttıralım” dedi.

“Bu partinin bu tüzüğü bu programı orada durduğu sürece CHP’nin Türkiye siyasetinde bir şey demeye hakkı yok.”

CHP Parti tüzüğüne dönük eleştirilerini dile getiren İnce, ”Yerel seçimden sonra CHP kurultaya gitmeli, yenilenmeli. Hazırlıklarına hemen başlamalıdır. Bunları yapıp milletin karşısına öyle çıkmalıdır. Yapmazsa başarısız olur. ‘Ey millet görüyor musun benim tüzüğümü, ben evimi temizledim şimdi Türkiye’yi temizlemeliyim’ demeli. Ben bunları söylemeye mecburum. Bu partinin bu tüzüğü bu programı orada durduğu sürece CHP’nin Türkiye siyasetinde bir şey demeye hakkı yok. Bu kadrolar gitmeli, bu tüzük, bu program değişmelidir. Bunu yapmalıyız. Bu tüzük böyle değildi, bu kadrolar bu hale getirdi, çok daha demokratikti.” diye konuştu.

İnce, “CHP’de de kurallar yok, liyakat yok. Alıyorsunuz milletvekilini, ‘Koydum seni kenara’ neye göre, hangi kriterle ölçtün? Bu çarkı kırmalıyız. Bu çarkı kıramazsak güven veremeyiz insanlara. Belediye başkanları hepsi belediye başkanı olmak istiyor. Bu yöntemle hepsi pamuk ipliğine bağlıdır. Yağcılık yapsalar da pamuk ipliğine bağlıdır. Olmadı bu yöntem, yine olmayacak. Bunlar olmazsa parti zor günler yaşar. 20’nin altına düşer. Bunu değiştirmemiz lazım.” sözleriyle CHP’ye dönük eleştirilerini sıraladı.

“Kenara çekilecek halim yok, devam.”

Unutulmaktan korkup korkmadığı sorusuna ise İnce, ”Ben unutturmam, kendi imkanlarımla derdimi anlatırım yine anlatırım.” diyerek CHP’de siyasete devam edeceğini vurguladı. Kendisine şans verilmesi halinde ise oy oranını bu kez ikiye katlayacağını beyan etti.

İnce, ”Ben bu milletin tam ortalama değeriyim. Ben görev almak istiyorum, bu işin başında olmak istiyorum. Davet ederseniz ben bu 15 milyonu 30 milyon yaparım. Hemen kampanya başlatacağız. Seçime 3 ay kala değil şimdiden başlayacağız. Tüzüğümüzü değiştiririz, hazırlığımızı yaparız. 51 günde 107 miting yaptıysak…” diye konuştu.