'IMF ile el altından görüşülüyor'

Bir süredir uluslararası sermaye ve yatırımcılarla görüşme trafiği yürüten AKP'nin IMF ile el altından görüştüğü öne sürülüyor.

'IMF ile el altından görüşülüyor'

Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay içinde çevirmesi gereken 180 milyar dolara yakın dış borcu ile ilgili finansman arayışı sürerken, kapısı çalınan adreslerden birinin IMF olduğu öne sürüldü.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, “Saraydan bir haber kaynağı”na dayandırdığı iddiasında, IMF ile el altından görüşüldüğünü ve 50 milyar dolar istendiğini öne sürdü. Takan, faiz artışı konusunda da anlaşıldığını ancak anlaşmanın gizli kapaklı yürütüldüğünü öne sürdü.

Takan’ın “IMF ile el altından görüşülüyor mu?” başlıklı yazısında ilgili bölümler şöyle:

Yıllardır kaç kez duyduk… Ballandıra ballandıra… Çeşitli versiyonlarda;

“IMF bizden borç istedi 5 milyar dolar. Arkadaşlara dedim ki, ‘verin.’ Sonra IMF baktı ki biz onlara borç verebilecek durumdayız, ciddiyiz, bu parayı almaktan vazgeçti.”

“IMF’ye artık borcumuz yok. Onlar bizden istedi. 5 milyar dolar verecektik, ‘Türklerden para aldılar diye rezil oluruz’ düşüncesi ile vazgeçtiler.”

Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak’ın “kavga değil. Kazan kazan” başlığını verdiği (!) G-20 toplantısı için Arjantin’de bulunduğu gün saraydan bir haber kaynağım ile yarı tartışır halde tatlı tatlı sohbet ediyorduk. “Damadın hazinenin başına getirilmesi doğru mu?. Uluslararası piyasalara güven…” vs. gibi konularda…. Mahalli seçimlerin erkene çekilebileceği ihtimali üzerine konuşurken birden laf döndü dolaştı unuttuğumuz (!) IMF’ye geldi. Saray kaynağımın ağzından birden “IMF ile el altından görüşülüyor” lafları dökülmesin mi… Balıklama daldım bomba haberin üzerine… “Kem” dedi, “küm” etti… Devirdiği çamın farkına vardı ki hiç detay vermedi. “Yazma” da diyemedi…”

***

“Aldığım duyumu ekonomi bürokrasisi içinde bir kaynağıma sordum. Şunları söyledi;

“Duydum IMF ile görüşüldüğünü. IMF’den istenen 50 milyar dolar. Merkez Bankası toplanacak. Faizi artıracak. Türkiye’deki faizler yükselebilir. Örneğin geçen hafta Türkiye’deki faizler yükseldiği için bankalar yüzde 18’in üzerine çıktılar. Bu da reel olarak adamın eline geçen yüzde 16.5. Geçen hafta 7 milyar dolar para dövizden TL’ye geçti. Biraz daha dikkatli olurlarsa dövizden TL’ye geçen rakam 15-20 milyarı bulur. IMF sadece para vermiyor. ‘Sen şu yasayı da değiştireceksin’diyor. ‘Bakanlığa şunu getireceksin, ekonomiden şu sorumlu olacak’ diyor. Kemal Derviş örneği malum. Görüşme var, bu şekilde çözmeye çalışacaklar. Merkez Bankası  faiz yükselterek bu işi çözecek.”

Bu söylenilenlerle yetinmedim. Siyasette çok tecrübeli, acı tatlı çook günler görmüş geçirmiş bir dostuma müracaat ettim. İktidarın yanlış ve kötü ekonomik politikalarını tek tek sıraladı. “IMF’ye gitmelerinden başka şansları kalmadığının” altını çizdi. Ancak ekledi; “Onca yıllık tecrübelerime ve de izlenimlerime dayanarak söylüyorum. Bu sefer IMF ile anlaşma açıktan yapılmaz. Gizli kapaklı olur. Pazarlıklar yapılır. Onların istedikleri yerine getirilir. Kamu harcamalarında tasarruf, kemer sıkma vs.. IMF’den bir kaç uluslararası derecelendirme kuruluşuna telefon edilir. Bir de bakarsınız Türkiye’nin notu yükselmiş. Onların dayattıkları yapılmaya başlanır para da  ufak ufak gelir…”