İmam Hatiplerin 'boş kontenjan sorunu' böyle mi çözülecek?

Son liselere yerleştirme sistemiyle ortaya çıkan skandallardan biri de İmam Hatip Liselerinin tercih edilmemesinden dolayı ortaya çıkan kontenjan boşluğu ve çok sayıda yerleşemeyen öğrencinin bulunmasıydı...

İmam Hatiplerin 'boş kontenjan sorunu' böyle mi çözülecek?

Son liselere yerleştirme sistemiyle ortaya çıkan skandallardan biri de İmam Hatip Liselerinin tercih edilmemesinden dolayı ortaya çıkan kontenjan boşluğu ve çok sayıda yerleşemeyen öğrencinin bulunmasıydı.

Bu sorunun çözebilmek adına, Milli Eğitim Bakanlığı’nın,  İmam Hatip Liselerindeki derslikleri Anadolu Lisesine dönüştürmek zorunda kaldığı öne sürülüyor.

Aydınlık’tan Özlem Konur Usta’nın haberine göre; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla gönderilen genelgede, uygun olan meslek liselerinin Anadolu lisesi ve çok programlı Anadolu lisesine, imam hatiplerden ise ‘fiziki kapasitesi uygun olanların dersliklerinin Anadolu liselerine’ dönüştürülebilmesi amacıyla Bakanlığa bildirilmesi istendi.

200 bin öğrencinin mağdur olduğu son yerleştirme sonuçlarında, birçok öğrenci açıkta kaldı. Her geçen gün bir yenisi açılarak veya eski köklü okulların dönüştürülmesiyle sayıları çok fazla arttırılan İmam Hatip Liselerine talep ise oldukça az. Bu nedenle kontenjanları boş kalan İmam Hatip Liselerinde ‘kaynakları verimli kullanmak’ adına dersliklerin Anadolu Liselerine ayrılması planlanıyor.

Kız ve erkek öğrencileri ayırarak eğitim veren İmam Hatiplerde açılacak olan Anadolu Lisesi dersliklerinde ise karma eğitimin olup olmayacağı merak konusu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla gönderilen yazı ise şöyle;

“Kamu kaynaklarının verimli kullanılması öğrenci ve veli taleplerine uygun yerleştirme için ikili kayıt bölgeleri başta olmak üzere tercih yaptığı halde yerleşemeyen öğrenciler de göz önünde bulundurularak; Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardan tür değişikliği yapılarak Anadolu lisesi veya çok programlı Anadolu lisesine dönüştürülebilecek okullar ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardan fiziki kapasitesi uygun olanların dersliklerinin Anadolu liselerine, bununla birlikte Anadolu liselerine ait bina ve boş dersliklerin de ihtiyaç olması halinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okul türüne dönüşüm ve tahsis taleplerinin müfettiş raporuna bağlı olarak 27 Temmuz 2018’e Bakanlığımıza teklif edilmesi hususunda gereğini rica ederim.”