İmam hatipler başarısız: MEB 73 bekledi, yıl sonu ortalaması 64’te kaldı

AKP iktidarının gerici dönüşüm çerçevesinde büyük önem verdiği, gerek bütçe gerekse sayılarını artırdığı imam hatipler umulan başarıyı elde edemedi.

İmam hatipler başarısız: MEB 73 bekledi, yıl sonu ortalaması 64’te kaldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ve lise düzeyinde imam hatiplerin başarı ortalamasını 73’e çekmek isterken, yıl sonunda ortalama 64,1’de kaldı.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın hazırladığı 2018 bütçesinin nasıl harcanacağı, bakanlığın amaç ve hedeflerine ilişkin yayınlanan performans programında ilginç ayrıntılar yer aldı.

Buna göre bakanlık, imam hatiplerden beklediği 73 yıl sonu ortalamasının 64,1 çıkması üzerine yeni yıldaki hedefini 64,8’e indirmek zorunda kaldı.

İmam hatipler, AKP iktidarının uyguladığı gerici dönüşüm politikaları çerçevesinde büyük öneme sahip.

Kurs açılıyor

İmam hatip hedefleri tutmayan bakanlık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla YÖK’ün sınav sistemini değiştirdiğini unutarak ‘LYS ve YGS’ye girecek öğrencilere yönelik destekleme ve yetiştirme kursları açılması’ için bütçe ayırdı. Bakanlık yıl sonu başarı ortalamasını artırmak için anadolu imam hatip liselerinde destekleme ve yetiştirme kurslarının açılması hedefiyle her okula 10 bin TL, toplamda da 133 okul için 1 milyon 330 bin TL bütçe ayırdı.

Öğrenci başına kitap okuma sayılarında da imam hatipliler bakanlığın hedeflerinde geride kaldı. Bakanlık verilerine göre, anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler 2017’de yıl boyunca sadece 4,2 kitap okudu. Geçen yılın 8,7 hedefinin yarısını dahi yakalayamayan MEB bu hedefi 2018’de 4,3’te tutarak küçülttü.