İlber Ortaylı: Hükümet'i eleştiriyorum zannetmeyin

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Taksim'de yıkımına karar verilen AKM'nin mimarını ve yerine yapılacak 'opera' binası projesini eleştirdi.

İlber Ortaylı: Hükümet'i eleştiriyorum zannetmeyin

Geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan Tarih Dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü alan Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Taksim’de yıkımına karar verilen AKM ve yerine yapılacak ‘opera’ binası için konuştu.

Adana’da AKP’li Yüreğir Belediyesi, Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜGVA, Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle düzenlenen “Tarihte Ortadoğu ve Türkiye” konulu konferansta konuşan Ortaylı, mevcut AKM’yi yapan mimar Hayati Tabanlıoğlu’nu “İstanbul’daki opera binasının ses sistemi çok kötüydü. Belli ki yapan mimar anlamıyor o işten.” diye eleştirirken, yeni yapılması planlanan binayı da “O kadar dar alana opera yapılmaz” diyerek, desteklemediğini bildirdi. Yapılanın ‘görgüsüzlük’ olduğunu savunan Ortaylı sözlerinin sonunda ise dinleyenlerine, sözleriyle Hükümet’i eleştirdiğinin sanılmaması gerektiğini belirtme ihtiyacı duydu.

Ortaylı’nın sözleri şöyle:

“İstanbul’daki opera binasının ses sistemi çok kötüydü. Belli ki yapan mimar anlamıyor o işten. Anlamadığı tescil edilmesine rağmen yeni yapımı yine ona verdiler. Ben utanıyorum, bu toplum Mimar Sinan’ı yetiştirmiş. Adam yapamıyor ama ben orada hangi tiyatroyu seyrettiysem, hangi konseri izlediysem ekosistemi çok kötü oranın. Zaten kendisini bilen o kadar dar alana opera binası yapmaz. Bu görgüsüzlük. Hükümeti eleştiriyorum zannetmeyin, ahalide iş yok”