İki yıllık OHAL sona erdi, sürekli OHAL dönemi başladı!

20 Temmuz 2016'da ilan edilen ve 7 kez uzatılan OHAL, 2 yılın ardından kaldırıldı...

İki yıllık OHAL sona erdi, sürekli OHAL dönemi başladı!

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve 7 kez uzatılan OHAL, 2 yılın ardından kaldırıldı…

OHAL dönemi boyunca 125 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edildi, 446 bin kişi hakkında işlem yapıldı, 174 medya kuruluşu kapatıldı, yüzlerce gazeteci tutuklandı, 7 grev yasaklandı…

24 Haziran korsan seçimlerinin ardından AKP ile başkanlık sisteminin gelmesi sonrasında OHAL sona ermiş oldu.

Sürekli OHAL dönemi başladı

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, OHAL uygulamasının yerine yeni sisteme ilişkin düzenlemeleri içeren 25 maddelik yasa teklifi hakkında sabah erken saatlerde açıklama yapmıştı.

Yeni teklife göre gözaltı süresi 48 saat, toplu işlenen suçlarda ise 4 gün olacak ve iki defa da uzatılabilecek. Böylece toplu işlenen suç iddiasıyla gözaltına alınanlar 12 güne kadar gözaltında kalabilecek. Uzatmaya ilişkin karar Cumhuriyet savcısı talebiyle hakim tarafından verilebilecek.

Mevcut yasaya göre OHAL olmadığı şartlarda gözaltı süresi 24 saat. 2015 yılında çıkarılan ve “İç Güvenlik Yasası” olarak bilinen paketteki yasal değişiklikle toplumsal olaylar sırasında kolluk amirleri kararıyla ilk gözaltının 48 saate kadar uzatılma imkanı bulunuyor.

Gözaltı süresi her defasında bir günü geçmemek toplam beş güne kadar uzatılabiliyor.

AKP’nin yasaya eklemek istediği madde üç yıl geçerli olduktan sonra yürürlükten kalkacak.

Üç yıl geçerli olması planlanan bir diğer madde de kamudan ihraçlarla ilgili.

Bu maddeye göre “terör örgütleriyle iltisak veya irtibat” gerekçesiyle kurumlar çalışanlarını ihraç edebilmeye devam edecek.

GEREKÇESİZ İHRAÇLAR DEVAM EDECEK

AYM üyeleri AYM Genel Kurul’un çoğunluğu tarafından, Yargıtay daire başkanı ve üyeleri Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından, Danıştay daire başkanı ve üyeleri Danıştay Başkanlık Kurulu tarafından, hakim ve savcılar HSK tarafından ihraç edilebilecek.

TSK mensupları Milli Savunma Bakanı tarafından; jandarma ve polisler İçişleri Bakanlığı tarafından; akademisyenler üniversitenin teklifi üzerine YÖK tarafından; mahalli idareler çalışanları valilik teklifiyle İçişleri Bakanlığı tarafından; devlet memurları ve işçileri ilgili bakanlık tarafından oluşturulacak ve ilgili kurumun en üst yöneticisinin başkanlığında toplanacak kurul tarafından ihraç edilebilecek.

Bir bakanlıkla ilişkili olmayan diğer kurumlarda ise her türlü kadroda istihdam edilen personel, birim amirinin teklifi üzerine atamaya yetkili amir tarafından görevden çıkarılabilecek. İhraç edilenlerin pasaportları da iptal edilebilecek.

Kanun teklifindeki diğer maddeler ise şöyle sıralanıyor:

  • Göreve iadesine karar verilen fakat eski unvanına atanması bakanlık tarafından istenmeyen asker ve polisler, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyelerinde kurulan araştırma merkezlerinde istihdam edilecek.
  • Er ve erbaşların üzerleri ve eşyaları birlik komutanlarının emri ile aranabilecek.
  • Toplantı Gösteri ve Yürüyüşleri Yasası’nda yapılacak değişiklikle eylemlerde “vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve dayanılmaz derecede zorlaştırmama” şartı aranacak.
  • Mülki amirler eskiden gün batımına kadar izin verilen eylemlere saat 24.00’e kadar izin verme yetkisine sahip olacak.