İKD'li Eğitimciler öğrenci ve veliler için LGS nakil rehberi hazırladı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD)'nin Eğitimci üyeleri öğrenci ve velileri bilgilendirme amaçlı LGS nakil rehberi hazırladı.

İKD'li Eğitimciler öğrenci ve veliler için  LGS nakil rehberi hazırladı

İlerici Kadınlar Derneği(İKD)’nin Eğitimci üyeleri  yaklaşık bir milyon öğrencinin girdiği ve bu yıl ilk kez yapılan LGS sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih sürecine  katkı sunmak amacıyla öğrenci ve velileri bilgilendirme soruları sorurak  yol göstereci  yanıtları derlediler.

Yaklaşık bir milyon öğrencinin girdiği ve bu yıl ilk kez yapılan LGS sınavının sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler yerleştirmeler için 2-13 Temmuz arasında tercihlerini yaptılar. Ancak süreç hala devam ediyor. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 6-10 Ağustos’ta birinci, 13-17 Ağustos’ta ikinci, 27-31 Ağustos’ta üçüncü, 3-06 Eylül’ de dördüncü nakil tercih başvuruları yapılacak. 10-14 Eylül’de yatılılık başvuruları alınacak.
Bu yıl ilk kez yaşanan bu liselere yerleştirme , konunun muhatabı hemen hemen herkesin hazırlıksız yakalandığı ve hata payının yüksek olduğu bir süreç. Derneğimizin eğitimci üyeleri de bu sürece katkı sunmak amacıyla öğrenci ve velilere yardımcı olacak soruları sordular ve yol gösterecek yanıtları derlediler.

YEREL YERLEŞTİRME

“Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterlerine göre değerlendirilerek yapılacak. ”
Aynı okulu tercih eden öğrenciler yerleştirilirken sırasıyla hangi kriterler önemli olacak?

1. Kayıt Alanı Önceliği

Aynı okulu tercih eden öğrenciler arasında okulu kendi kayıt alanından tercih eden, komşu kayıt alanındakine göre öncelikli olacak.

2. Okulda Bulunuşluluk

Aynı okulu tercih, aynı kayıt alanındaki öğrencilerin bu alandaki ortaokulda dönem olarak daha fazla bulunmaları yani okumaları avantajlı olacak. Bu ortaokulda dönem olarak daha uzun süre okumuş olması yaptıkları aynı lise tercihlerinde öncelikli olmalarını sağlayacak.

3. Tercih Önceliği

Öğrencilerin tercih sıralamaları yerleştirme bakımından avantaj sağlayacak. Aynı okulu kaçıncı sırada tercih ettiğine bakılacak. Daha üst sıraya yazmış olmak avantajlı olmasını sağlayacak.

4. Başarı Puanları

Ortaokul Başarı Puanları (0BP). Bu puan da 6,7 ve 8’inci sınıf notlarından oluşan bir puan. 5’inci sınıf notları bu puanının oluşmasında etkili değil.

5. Özürsüz Devamsızlık

Okullara yerleştirmelerde bir başka kriter devamsızlık olacak. Öğrencilerin 8’inci sınıfta okula devam durumları yerleştirmede değerlendirilecek.

6. Yaşı Küçük Olan

Yerel yerleştirmede yaşı küçük olanlar öncelikli yerleştirilecek. Bu kriter sınavla öğrenci alan okullara yerleştirmede Ortaokul Başarı Puanı’ndan sonra ikinci kriter olarak geliyordu. Burada son kriter.

Öğrenci, eğer yerel yerleştirmeyle bir okula girerse yapmış olduğu pansiyonlu okul tercihi dikkate alınmayacak. Ama yerleşemezse ve pansiyonlu okul tercih ettiyse buna bakılacak.

SINAVLA ALAN LİSELERE YERLEŞME

Puan Üstünlüğüne Göre Yerleşme Olacak
Okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Eğer puan eşitliği olursa sırasıyla hangi kriterlere bakılacak?

1.Ortaokul Başarı Puanı (OBP)

Puan eşitliği durumunda ilk kriter Ortaokul Başarı Puanı (OBP) olacak. Bu puan 6, 7 ve 8’inci sınıf yılsonu başarı puanlarından hesaplanacak. Ortaokulun 6, 7 ve 8’inci sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması. Bu puanın hesaplanmasında 5’inci sınıf notlarının etkisi yok.

2.Doğum Tarihi-Yaş

OBP’de eşitlik bozulmazsa ikinci kriter öğrencinin doğum tarihi olacak. Yaşı küçük olan öncelik kazanacak. Bir öğrencinin annesinin onu ne zaman doğurduğu bir okula girmesinde okul notundan sonra etkili olacak. Bu kural yeni mi? Hayır değil, önceki yıllarda da liseye yerleştirmelerde kullanılıyordu. Hatta üniversite yerleştirmelerinde de kullanılır. Yani puan eşitliği durumunda “yaş kriterinin dikkate alınacağı her kılavuzda var. Ama “yaşı küçük olana öncelik” kuralı en son başvurulacak kriter olurken, bu yıl burada annenin doğurduğu tarih ikinci kriter oldu.

3.Okul Notlarından 8. Sınıfa Bakılacak

Eşitlik bozulmadığında üçüncü kriter ise öğrencinin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) olacak. Bu puanı yüksek olan öncelik kazanacak.

4.7’inci Sınıf Notları

Eşitlik bozulmadığında dördüncü kriter öğrencinin 7’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) olacak. Bu puanı yüksek olan öncelik kazanacak.

5.6’ıncı Sınıf Notu

Hala eşitlik bozulmuyorsa bu kez beşinci kriter olarak öğrencinin 6’ınci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) olacak.Bu puanı yüksek olan öncelik kazanacak.

6.Okul Notlarından Sonra Devamsızlık

OBP, yaş ve 8, 7, 6 bu sınıflardaki notlarla da eşitlik bozulmadığı takdirde bu kez 6’ıncı kriter olarak devamsızlık kullanılacak. Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı etkili olacak. Yani daha az devamsızlık yapan öncelik kazanacak. Yerel yerleştirmede yalnızca 8’inci sınıftaki devamsızlık oranlarına bakılacağı belirtilirken, burada böyle bir bilgi olmaması tüm yılların devamsızlık oranlarına bakılacağı anlamına geliyor.

LGS’DE NAKİL UYGULAMASI NASIL YAPILACAK?

LGS’de nakil uygulaması nasıl yapılacak? Liseye geçiş sistemi (LGS) yerleştirme sonuçları 30 Temmuz’da açıklanacak. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler, yerel ya da sınavla bir okula yerleşip, yerleşemediklerini öğrenmiş olacaklar. Bir okula yerleşen öğrencilerin kayıtları da otomatik olarak o okullara yapılacak. Yani öğrencilerin bireysel olarak gidip kayıt yaptırmalarına gerek kalmayacak.
Herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler ise açık liseye otomatik olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaydedilmiş olacak.

LGS’DE NAKİL UYGULAMASI NASIL YAPILACAK?

30 Temmuz Pazartesi günü yerleştirme sonuçlarıyla birlikte boş kontenjan olan okullar da görülebilecek. Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bu kez de nakil uygulaması başlayacak. 6 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında 4 kez nakil uygulaması yapılacak.

İLK NAKİL DÖNEMİ 6 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

İlk nakil için başvurular 6-10 Ağustos tarihleri arasında alınacak, sonuçları 13 Ağustos’ta açıklanacak. İkinci nakil başvuruları da aynı gün yani 13 Ağustos’ta başlayacak 17 Ağustos’ta bitecek. Sonuçlar ise 19 Ağustos’ta açıklanacak.

ÜÇÜNCÜ NAKİL UYGULAMASI BAYRAMDAN SONRA

Araya Kurban Bayramı gireceği için üçüncü nakil uygulaması için başvurular bayramdan sonra 27-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar 3 Eylül’de açıklanacak. Son kez ise 3-6 Eylül tarihleri arasında dördüncü nakil başvuruları alınıp, 8 Eylül’de son bulacak.

TÜM ÖĞRENCİLER KATILACAK

Nakil uygulaması tüm öğrencilere açık olacak. Yani sınavla ya da yerel yerleşen, yerleşemeyen ya da özel okullarda okuyan tüm öğrenciler nakil başvurusunda bulunabilecek.

YİNE E-OKUL ÜZERİNDEN YAPILACAK

Aynı ilk yerleştirme başvurularında olduğu gibi yine e-okul üzerinden yapılacak ve okul müdürlüklerine onaylatılacak. Başvuru süreleri içinde tercihlerde değişiklik ya da iptal başvurusunda bulunulabilir. İptal durumunda elbette ki başvurular yerleştirme için dikkate alınmayacak.

KONTENJANIN BOŞ OLMASI ŞARTI YOK

Nakil başvurusu yapılacak okulun kontenjanının mutlaka boş olması gerekmiyor. Kontenjanı dolu görünen okullara da başvuru yapılabilir.

KİM KAÇ OKUL TERCİH EDECEK?

Sınavla öğrenci alan okullar için 3
Yerel yerleştirme için 3
Pansiyonlu okul için 3
Yani öğrenci sınava girdiyse ve pansiyonlu okul da tercih edecekse toplam tercih hakkı 9 olacak. Pansiyonlu okul seçmezse 6 okul.
Sınav puanı yoksa yani LGS’ye girmediyse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul istiyorsa toplam 6 tane okul.

LGS NAKİLLERİNDE SINIRLAMALAR OLACAK MI?

YEREL YERLEŞTİRMEYLE YERLEŞEN

Öğrenci, eğer ilk yerleştirmede yerel yerleştirme ile bir okula yerleştiyse artık kayıt alanından okul ve farklı tür seçme zorunluluğu yok.
3 tercihini başka kayıt alanlarından da yapabilecek. İlk yerleştirmede 5 tercihini de kullanmak isteyen öğrenci bunun 3 tanesini kayıt alanından seçecek. Eğer yerleştiyse, öğrenciye tanınan 3 tercih hakkını kayıt alanından seçmeme hakkı olacak.

YEREL YERLEŞTİRMEYLE YERLEŞEMEYEN

Eğer tercihlerinden birine yerleşemediyse öğrenciye sınırlama var.

3 tercih hakkı var ama bunun ilk 2 okulunu kayıt alanından seçecek. Bir okul türünden sadece 2 tane okul seçebilecek. Yani 3 okulu da Anadolu lisesi olarak belirleyemez. Birinin mutlaka meslek ya da imam hatip olması gerekiyor.
4’üncü nakil başvurusunda da öğrenciler mesleki eğitim merkezlerini seçebilecek.

ÖZEL OKULLARDA DA KAYITLAR BAŞLAYACAK

Özel okullar da nakil döneminde tekrar öğrenci kayıtlarını alabilecek. Çünkü nakil uygulamasına özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler de katılacağı için özel okullarda da başta yabancı özel okullarda olduğu gibi dolan kontenjanlardan bazıları boşalabilecek.
Nakil dönemindeki yerleştirmelerde de aynı kriterler geçerli. Sınavla ve yerel yerleştirmeyle hangi ölçütlere göre okullara yerleştirme yapılacaksa nakil uygulamasında da aynı kurallar geçerli olacak.
Nakil döneminde bir okula yerleşen öğrencilerin kayıtları da otomatik olarak yeni yerleştikleri okullara geçecek. Yerleşemezse aynı okulda kalacak.

LGS: TERCİHİNE YERLEŞEMEYENE ADRES AÇIK LİSE OLACAK

LGS yerleştirme sonuçları 30 Temmuz’da açıklanacak. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte bazı öğrenciler hem yerel hem de sınavla öğrenci alan liseleri tercih etmiş olsalar da kendilerini açık liseye yerleşmiş görecek.

NAKİL UYGULAMASI KURTULUŞ OLACAK MI?

Bu öğrenciler için açık liseden kurtuluş yollarından biri 6 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında 4 kez yapılacak nakil uygulaması olacak. Yerel tercihlerine ya da sınavla öğrenci alan okullara yerleşen öğrenciler gibi açık liseye gönderilen öğrenciler de nakil uygulamasına katılabilecek.
Nakil uygulamasında açık liseden kurtulamayan öğrenciler için 10-14 Eylül tarihleri arasında il ve ilçelerde kurulacak öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liselerde boş kalan kontenjanlara istemeleri halinde bu öğrencileri yerleştirecek.

YA AÇIK LİSE YA ÖZEL OKUL MU?

Ancak bu boş kontenjanlar da özellikle meslek ve imam hatip liselerinde olacağı için bu iki lise türünü istemeyen öğrenciler için açık liseden kurtuluş ancak özel okula geçmekle mümkün olacak.

PARAN KADAR OKU

Eğitim sistemimizin mesajı: Paran kadar oku. 16 yılda 14 kez sistemin, 7 kez de Milli Eğitim Bakanı’nın değiştiği eğitim sisteminde yapılan değişiklikler özel okulların büyümesini sağlıyor. Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı ise son 5 yılda yüzde 100 artarak, 1.3 milyona ulaştı.
Liseye ve üniversiteye geçiş sistemlerinde yapılan değişiklikler başta olmak üzere 16 yıllık AKP iktidarı döneminde hiçbir öğrenci başladığı sistemle okulunu bitiremedi.
AKP hükümetlerinin yedinci Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk da liseye giriş sistemine “el atmaya” hazırlanıyor. TEOG’un yerine getirilen liseye geçiş sisteminnde (LGS) yapılması düşünülen köklü değişiklikler için kapsamlı bir çalışma başlatılması bekleniyor.

16 YILDA 14 KEZ SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye’deki eğitim sisteminde son 16 yılda yapılan sistem değişikliği sayısı 14’e ulaştı. AKP iktidarı dönenimde Milli Eğitim Bakanı pozisyonuna getirilen bütün isimler sistemin en az bir noktasında değişikliğe gitti.
Velilerin ve öğrencilerin, “Yapılan tüm değişiklikler öncelerini aratıyor” eleştirisine kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı, “değişim” ısrarını her yeni dönemde sürdürdü. Son olarak, LGS’de köklü değişiklikler yapmak için yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kapsamlı bir çalışma başlattığı öğrenildi.

2003: KATSAYI KALDIRILDI

AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde yapılan önemli değişiklikler şöyle:
AKP iktidarının ilk yılı olan 2003’te, üniversite giriş sınavının katsayıları yeniden düzenlendi. 28 Şubat kararlarından iki yıl sonra uygulanmaya başlanan ve siyasi bir çekişmenin sembolü haline gelen katsayı problemi, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in talimatıyla yapılan değişiklikle daha da büyüdü. Alanından farklı bir bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin önündeki en büyük engel olan ve 0,2 ile 0,5 olarak belirlenen katsayı oranları 2003 yılında 0,3 ile 0,8 biçiminde düzenlenerek mağduriyetlerin büyümesinin önü açıldı.

2004: İLK MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

AKP iktidarında eğitim müfredatına ilk balta 2004 yılında vuruldu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise müfredatlarında yapılan değişiklikler 2005 yılına değin sürdü. İlk olarak Fen Bilgisi dersinin adı Fen ve Teknoloji olarak değiştirilerek dersin süresi haftada dört saate çıkarıldı. Liselerde eğitim süresinin 4 yıla çıkarıldığı 2005 yılında, yabancı dilde eğitim veren hazırlık sınıfları birkaç okul hariç tarih oldu. Aynı yıl liselere geçiş sistemi kaldırılarak, “OKS” adı verilen yeni sistem getirildi.

Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde yapılan değişiklikler bunlarla da sınırlı kalmadı. LGS’nin yerine iki yıl önce getirilen OKS kaldırılarak “SBS” denilen yeni bir sistem hayata geçirildi. Öğrencilerin, ortaöğretim hayatları boyunca her eğitim yılının sonunda SBS’ye girmeleri zorunlu kılındı.

2010: ÜNİVERSİTEDE YGS-LYS DÖNEMİ

On yıldır uygulanan üniversiteye giriş sistemi 2010’da, Nimet Çubukçu’nun döneminde değiştirilerek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemlerine geçildi. Çelik döneminde uygulamaya konulan SBS de bu dönemde biçim değiştirdi. Değişiklikle SBS, üçüncü yılın sonunda tek sınav uygulanan bir model oldu. Çubukçu’nun yayımladığı bir genelgeyle tüm düz liseler Anadolu lisesi oldu.

2012: EĞİTİM SİSTEMİ 4+4+4 OLARAK BÖLÜNDÜ

Çubukçu’nun ardından göreve gelen Ömer Dinçer, 2012’de 8 yıllık zorunlu eğitimden vazgeçildiğini ve “4+4+4” sisteminin uygulanacağını açıkladı. İmam hatip ve meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girmesine engel olduğu düşüncesiyle üniversitelere girişte uygulanan katsayı uygulaması da Dinçer’in döneminde kaldırıldı. Aynı yıl, Gülen yapılanması ile AKP iktidarının arasının açılmasına neden olan “dershane çıkışı” yaşandı

2017: 78 SAAT İÇİNDE TEOG KALDIRILDI

Görece durgun geçen Nabi Avcı döneminde ise liselere giriş sistemi sil baştan kurgulandı. TEOG sınavı, Avcı döneminde ilk defa uygulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avcı’nın ardından göreve gelen İsmet Yılmaz’ın bakanlığı sırasında TEOG’un kaldırılmasını istedi. Erdoğan’ın, “TEOG’u saçma buluyorum, kaldırılması lazım” açıklamasından 78 saat sonra TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen LGS’nin plansızlığı ise Haziran’da gerçekleştirilen sınavın yarattığı mağduriyetlerle gözler önüne serildi.

ÖZEL OKULLARDA ÖĞRENCİ PATLAMASI

AKP döneminde özel okullara verilen teşviklerde de artış yaşandı. Hem özel okullara verilen teşvik arttı hem de veliler buralara yönlendirildi. Ayrıca müfredatta yapılan değişiklikler, dinci vakıflarla Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı protokoller de velilerin bir kısmını özel okullara mecbur bıraktı.

Özel okulların oranı geçen yıl kamu okullarına göre yüzde 20’ydi. Öğrenci sayısı ise 1 milyon 300 bindi. Bu oran bu yıl daha da artacak gibi görünüyor. Geçen yıl toplamda 290.2 milyon lira devlet tarafından teşvik için yatırım yapıldı. AKP’nin 24 Haziran öncesi seçim vaatlerinde de öze okullar önemli bir yer tuttu. Bu konuyla ilgili olarak şöyle denildi: “Mesleki eğitimde özel sektörün rolünü güçlendirecek, odalar ve borsalara daha fazla sorumluluk vereceğiz. Eğitimde özel sektörün payını fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde teşvik ederek artıracağız.”
Yeni kabinede eğitimci kimliğine sık sık vurgu yapılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da özel okul sahibi. AKP döneminde uygulanan özelleştirme politikalarına bakıldığında bu seçimin tesadüf olmadığı açıkça görülüyor. Maya Okulları’nın kurucusu olan Selçuk, TED Üniversitesi’nin de kuruluşunda yer aldı.