İKD'den, CHP'nin çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmasına karşı açıklama

CHP milletvekili Atila Sertel tarafından çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılması girişimine karşı İKD'den açıklama geldi.

İKD'den, CHP'nin çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmasına karşı açıklama

CHP milletvekili Atila Sertel tarafından “erken evlilik mağduru” ifadesiyle mecliste gündeme getirilen çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılması girişimine karşı İlerici Kadınlar Derneği’nden (İKD) açıklama geldi.

“CHP milletvekili Atila Sertel’in “erken evlilik mağduru” ifadesi, Bekir Bozdağ’ın “küçüğün rızası” ifadesinden farksızdır ve gericiliği meşrulaştırmaktan başka bir şey değildir!” ifadeleri yer alan açıklamada, çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırma girişimlerine sert tepki gösterildi.

İKD’nin “Erken evlilik mağduru ifadesiyle, çocuk yaşta evlilikler meşrulaştırılamaz!” başlıklı açıklaması şöyle:

CHP milletvekili Atila Sertel “erken evlilik mağduru” ifadesiyle çocuk yaşta evlendirilen Nagehan Der isimli kadını meclise davet ederek çocuk yaşta evlendirilen kadınların eşlerine af getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye, çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları konusunda Avrupa’da birinci sırada yer alırken, 4+4+4 sistemi ile eğitimden koparılarak çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısında artış yaşandı.

Kız çocuklarının okuldan koparılarak evlendirildiği bir tabloda CHP milletvekili Atila Sertel’in açıklaması çocuk yaşta evliliği meşrulaştırmaya hizmet etmektedir.

AKP’li Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı olduğu dönemde cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasaya gelen tepkiler üzerine, ilgili yasayı “küçüğün rızası” diyerek savunmuştu. Ancak, toplumda büyük tepkiye neden olan yasa, geri çekilmişti.

CHP milletvekili Atila Sertel’in “erken evlilik mağduru” ifadesi, Bekir Bozdağ’ın “küçüğün rızası” ifadesinden farksızdır ve gericiliği meşrulaştırmaktan başka bir şey değildir!

Türkiye’de çocuk istismarı ve çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısı korkunç boyutlara ulaşmışken, CHP milletvekili Atila Sertel’in 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü öncesi yaptığı açıklama kabul edilemez.

İlerici Kadınlar Derneği olarak, çocuk yaşta evliliği meşrulaştırmaya yönelik her türlü açıklamanın karşısında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz!

Çocuk istismarını “erken evlilik mağduru” veya “küçüğün rızası” ifadeleriyle gölgeleyenlerle de, gericiliği meşrulaştırmaya çalışanlarla da mücadelemizi güçlendirerek sürdüreceğiz!”