Bu kişi bir rektör: İnsan hakları diye bir şey getirmişler, eskiden kul hakkı vardı...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “insan hakları”, “kadın hakları”, “çocuk hakları” kavramlarından yakındı, "Eskiden kul hakkı denildiğinde titrerdik" dedi.

Bu kişi bir rektör: İnsan hakları diye bir şey getirmişler, eskiden kul hakkı vardı...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, katıldığı bir konferansta “insan hakları”, “kadın hakları”, “çocuk hakları” kavramlarının varlığından şikayet eden sözleriyle AKP döneminde üniversitelerde yaşanan gerici dönüşümün ne kadar vahim bir noktaya geldiğini gösterdi.

İstanbul Bağcılar İlçe Müftülüğü’nün Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlediği “Günümüz Ailesinde Problemler ve Çözüm Yolları” konulu konferansa katılan Rektör Köse, “Eskiden kul hakkı denildiğinde titrerdik. Bunu kendimize bir vazife olarak bilirdik.” derken, “Şimdi insan hakları diye bir şey getirdiler. Kadın hakları ve çocuk hakları, işçi hakları, hasta hakları diye.” ifadelerini kullandı. Sözkonusu hakları “Batı dünyasından gelen ve çatışma kültürünün ürünü olan seküler haklar” diye niteleyen Köse, “Çünkü orada sosyal bir yapı var ve bu yapı içerisinde üstler astları eziyor. Çatışmacı kültürün ürünüdür ve bu da hakperest bir toplum ortaya çıkarıyor.” dedi.

Haklara “alerji”sini ifade ettiği sözlerine “Adam diyor ki, bu benim hakkım, çocuk diyor bu benim hakkım, diğeri diyor benim hakkım. Haklar üzerinden bir çatışmaya getirip ailenin içine soktuk. Bu ciddi problemlerden bir tanesidir” diye devam eden Köse, “Çözüm ve huzur arıyorsak hakperest olmayı terk etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“ESKİDEN OLSA…”

Daha sonra TV’de gördüğü ve “Giyimlerinden kuşamlarından dindar oldukları belli” dediği iki ailenin TEM Otoyolu’ndaki giriştiği yol kavgasını örnek veren Köse şunları söyledi:

“Saç saça baş başa birbirleriyle kavga ediyorlar. Yol kapanmış, polis gelmiş. Biri diyor yol benim hakkım diğeri diyor ki yok efendim benim hakkım. Bu şekilde kavgaya tutuşmuşlar. Eskiden yol hakkı bizim olsa da ‘sen geç’ derdik, Allah da bunun karşılığında hem dünyada hem ahirette sevap verirdi. Şimdi onu düşünmüyoruz. Efendim hak benim, çiğnetmem diye. Sonra 2-3 saat yol kapanıyor ve bir sürü insanın hakkına giriliyor.”