İdlib operasyonu öncesi Tahran'da kritik zirve

Cihatçıların kontrolündeki İdlib'e yönelik büyük operasyon öncesi İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Tahran'da üçlü bir zirve için bir araya geliyor.

İdlib operasyonu öncesi Tahran'da kritik zirve

Suriye ordusunun ülkede cihatçıların kontrolündeki son sığınakları olarak kalan İdlib’e yönelik büyük operasyonu öncesi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Tahran’da Suriye konusunu ele almak üzere bir araya geliyor.

Zirvede gerçekleşecek görüşmelerde Suriye’deki son gelişmelerin ele alınması ve ana gündem maddesini de Suriye ordusunun İdlib’e yönelik başlatması beklenen operasyonun oluşturacağı tahmin ediliyor. Türkiye, İran ve Rusya Astana Süreci’nin de garantör ülkeleri konumunda bulunuyor.

Liderler düzeyindeki zirvenin ana gündem maddesini İdlib’deki gelişmelerin oluşturması beklenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye hükümetinin İdlib’e yönelik operasyon amacının bu bölgeyi “ele geçirmek” olduğunu söyleyerek bir skandala imza atmıştı. Zaten Suriye’ye ait olan bir il olan İdlib’in Çavuşoğlu tarafından ayrı bir ülkenin toprağıymış gibi nitelendirildiği bu ifadeyle, AKP’nin ‘Suriye’nin bütünlüğü’ söyleminin de sahte olduğu bir kez daha ortaya koyulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, “Zirve toplantısında, Suriye ihtilafına kalıcı çözüm bulunması amacıyla, Astana mekanizması bağlamında sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çabalar ele alınacaktır” denildi.