İbrahim Kalın: Sınırlarımızı korumak için her türlü tedbiri alırız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  Suriye'nin kuzeyine yönelik yapılması planlanan harekata ilişkin konuştu.

İbrahim Kalın: Sınırlarımızı korumak için her türlü tedbiri alırız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  Suriye’nin kuzeyine yönelik yapılması planlanan harekata ilişkin konuştu.

Katar’da düzenlenen 18. Doha Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik yapmayı planladığı harekata ilişkin konuştu. Kalın, “PKK ya da onun Suriye’deki uzantısı tarafından yönetilecek küçük devlet, devlet benzeri yapıların oluşmasına göz yumamayız. Bu, ulusal güvenliğimize doğrudan bir tehdit oluşturur. Sınırımızı korumak için almamız gereken her türlü tedbiri alırız. Bu, sadece kendi yararımız için değil, aynı zamanda Suriye’nin bütünlüğü içindir” ifadelerini kullandı.

Kalın, Suriye ve Filistin konusunda Avrupa’nın adım atmadığını ve İslam ülkelerinin de harekete geçmesi gerektiğini savunarak “Suriye yangınında, Avrupa ve Avrupalılar nerede? ABD’nin büyük bir ekonomisi ve ordusu olduğunu ve bu yüzden doğal olarak oyunun içine dahil olduğunu anlıyoruz. Bu anlaşılabilir. Ama (Avrupa ile) yapabileceğimiz birçok şey var” dedi.

Kalın, ABD’nin Suriye politikasına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bunlardan birincisi DEAŞ ile aralıksız mücadele, ikincisi istikrar ve güvene dayalı toprak bütünlüğünün sağlanması, üçüncüsü ise şimdi açıkça da dile getiriyorlar, İran güçlerini Suriye’nin dışına çıkarmak.”

Kalın ABD’li muhataplarıyla görüşmesinde, “İlk iki hedefinizi anlıyorum, anlamaya çalışıyorum. Ama üçüncü hedefiniz için şansa ihtiyacınız var. İran güçlerini Suriye’nin dışına nasıl çıkarabileceksiniz bilmiyorum ve bunu bir hedef olarak ortaya koymanızı anlayamıyorum” dediğini söyledi.