İBB Başkanı Uysal'dan adaylık açıklaması

Uysal, Kabataş Martı Projesi'nin iptal olmadığını, martı figürünün iptal olduğunu açıkladı. İBB Başkanı, ''Yerel seçimde aday olacak mısınız?'' sorusuna ise ''Bir görevi ısrarla hiç talep etmedim verilen görevi en iyi şekilde nasıl yaparım onun hesabını yaptım. Tekrar görev verilirse en iyi şekilde görevimizi yapmanın gayretinde olacağız'' yanıtını verdi.

İBB Başkanı Uysal'dan adaylık açıklaması

NTV yayınında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, ”Şu anda İstanbul’da yaklaşık bizim 294 kilometre metro inşaatımız var. Dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumundayız” dedi. Uysal, Kabataş Martı Projesi’nin iptal olmadığını, martı figürünün iptal olduğunu açıkladı. İBB Başkanı, ”Yerel seçimde aday olacak mısınız?” sorusuna ise ”Bir görevi ısrarla hiç talep etmedim verilen görevi en iyi şekilde nasıl yaparım onun hesabını yaptım. Tekrar görev verilirse en iyi şekilde görevimizi yapmanın gayretinde olacağız” yanıtını verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı.

Uysal’a yöneltilen sorular ve alınan yanıtlar şöyle:

Metro ulaşımında hizmete girmeye en yakın hat Çekmeköy-Üsküdar hattı. Vatmansız bir hat. Ne zaman hizmete giriyor bu hat?

İstanbul’un önemli ulaşım sorunlarını çözecek raylı sistem şu ana kadar yapılanlar var inşaatı devam edenler var. Daha öncesinden Üsküdar Ümraniye metrosunu açtık şu anda Çekmeköy şu anda yapımı bitti testleri bitti. Sertifikasyon işlemi bitmek üzere o geldiği anda açmayı planlıyoruz. Şu anda İstanbul’da yaklaşık bizim 294 kilometre metro inşaatımız var. Dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumundayız.Mevcut olarak en fazla metro inşaatı olan şehir konumundayız yer altında 25 bin kişi çalışıyor. Yaklaşık 18 hatta metro inşaatı var. 2021’e kadar devam edecekler var. İstanbul’un uzunluk yaklaşık Gebze’den girdiğimiz zaman Silivri’den çıktığımız zaman 120 kilometre civarında.

Kabataş projesinde değişiklikler var. İnşaat devam ediyor. Kabataş ne olacak?

Kabataş aslında transfer merkezi olarak planlanmış bir yer. Şu anda denizdeki yapılar bitti. 2019 baişı itibariyle vatandaşımız hizmet almaya başlayacak. Marti figürü çok tartışıldı. Yolcu salonları martı figürü ile biraz daha ebatları büyüyor. Kabataş’ta Martı Projesi iptal değil, martı figürü iptal yolun yer altına alınması iptal.

”İSTANBUL İÇİN 75 KIRMIZI NOKTA BELİRLEDİK”

Alt yapı meselesi var. Sebep biraz iklim değişikliği. Büyükşehir yeni iklim koşulları karşısında neler planlıyor ve neler yapıyor ?

Ani yağışlarla yeniden oluşan riskler ortaya çıkıyor. İstanbul’da İSKİ olarak yaklaşık belirlediğimiz 75 civarında kırmızı nokta diyeceğimiz ani yağışlarda sıkıntı oluşturabilecek diyeceğimiz yerleri biz kontrol altında tutuyoruz.

Kentsel dönüşüm…

Kentsel dönüşüm deyince İstanbul akla gelir. Uzlaşma noktası bulunarak adım atılmalı. Yaklaşık 1,5 milyon yapı var İstanbul’da. Bütün ilçe belediye başkanlarımızla konuştuk ne yapılabilir? Geçmişte iyi niyetli olarak imar artışı vererek vatandaş kendi kendine bu işi çözsün denilmiş. En tipik örneği Fikirtepe. İmar artışı yapmadık maliyeti nasıl karşılayacağız? Vatandaşı bir yerden başka bir yere götürdüğümüz zaman bundan memnun olmuyor. Orada bir ömrü var hatırası var. 2018’de bütçemizden 1 milyar lira ayırdık. 100 metrekare dairesi varsa 80 metrekare daire vereceğiz.

YEREL SEÇİMDE ADAY OLACAK MI?

Yerel seçimde aday mısınız?

Bir görevi ısrarla hiç talep etmedim verilen görevi en iyi şekilde nasıl yaparım onun hesabını yaptım. Belki de beni buraya taşıyan o yaklaşımdır. Tekrar görev verilirse en iyi şekilde görevimizi yapmanın gayretinde olacağız. İstanbul halkının benimle ilgili düşüncesi önemli faktör olacak.

Marmara Denizi ile ilgili hassasiyetiniz gözlendi.

Kirli su temizledikten sonra denize bırakılıyor. Gemilerin günlük olarak uçakla takibini yaptırıyoruz. Derelerden gelen sular kontrol ediliyor havadan.

Çevrede kentin yeşillendirilmesi konusunu sormadan edemeyeceğiz…

Yeşile ihtiyacımız var. Bizim şu anda belirli noktalarda da parklar yeşil alanlar üretme ihtiyacımız ortaya çıktı. Cumhurbaşkanımız Millet Bahçesi dedi. Dünyanın en değerli arazisi (Atatürk Havalimanı) Millet Bahçesi oluyor. 11 bin dönüm. Millet Bahçesi ile bütünleşebilen şeyler olacak orada. Şişli’deki İSKİ binası bölgesini yaklaşık 20 bin metrekare parka dönüştürdük.

Sosyal konulara girmek isterim. İBB’nin en fazla üzerinde durduğu boyut nedir sizce?

Siz trafiği çok önemli görürsünüz ama öğrencisi olan veli okul servislerini çok önemli görüyor. Evinden çıkamayacak hale gelmiş biri evine haftada bir temizlik gitmesi önemli hale geliyor. Maslak’taki trafik onu ilgilendirmiyor. Herkesin hizmetine ulaşmak zorundayız. İSMEK 285 bin öğrenci geçen yıl eğitim almış. Müracaat edenlerin yüzde 43’ü üniversite mezunu.