İbadi'den Basra'daki olaylara ilişkin kritik açıklama: Silahlı çatışmaya dönüşebilir

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Basra'daki olayların silahlı çatışmaya dönüşebileceğini ifade etti.

İbadi'den Basra'daki olaylara ilişkin kritik açıklama: Silahlı çatışmaya dönüşebilir

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Basra’daki olayların silahlı çatışmaya dönüşebileceğini ifade etti.

Irak meclisinde gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda gerçekleşen toplantıda konuşan İbadi, Basra’da 8 Temmuz’dan bu yana süren ve dün İran Başkonsolosluğu’nun ateşe verilmesiyle tırmanan olaylara ilişkin olarak  silahlı çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Irak Meclisi, Mukteda es-Sadr’ın çağrısı üzerine Basra’daki olaylar gündemiyle olağanüstü toplandı.

Başbakan İbadi yaptığı konuşmada, “kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara” karşı gösterilerin sürdüğü Basra’da halkın taleplerinin meşru olduğunu söyleyerek bazı meydan okumalarla karşı karşıya bulunduklarını ve bunların bir bölümünün “siyasi” olduğunu belirtti. İbadi, “Basra’daki olaylarda siyasi alanı güvenlik ve hizmet alanından ayırmalıyız. Anlaşmazlıkların silahlı çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulunuyoruz.” dedi.

İçişleri Bakanı Kasım el-Araci ise göstericilere müdahalede bulunan ve kamu mallarını koruyamayan güvenlik unsurlarını cezalandıracaklarını ifade etti.

Savunma Bakanı İrfan el-Hiyali de ordu güçlerinin göstericilere ateş açma yetkisinin olmadığını belirterek, “Ordu, halkın evladıdır.” diye konuştu.

Görevden alındılar

Olaylar nedeniyle Basra Operasyonlar Komutanı Korgeneral Cemil Şamamri’nin görevden alınarak yerine olarak Korgeneral Reşid Fileyyih’in atandığı ifade edildi. Polis Teşkilatı Müdürlüğüne ise Casim es-Saadi’nin yerine Tümgeneral Cafer el-Battat getirildi.

Olağanüstü toplanan meclisteki oturumu en yaşlı üye Muhammed Ali Zeyni’nin yönettirken Başbakan İbadi’nin yanı sıra İçişleri, Savunma, Sağlık, İmar ve İskan ile Su Kaynakları Bakanları da katıldı.