Hürriyet'ten tuhaf açıklama: Genelkurmay WhatsApp'tan yazdı

Askerlik süresinin 18 aya uzatıldığına ilişkin iddia Genelkurmay tarafından yalanlanırken, iddiayı ilk duyuran Hürriyet'in muhabirinin açıklamasında tuhaf ifadeler görüldü.

Hürriyet'ten tuhaf açıklama: Genelkurmay WhatsApp'tan yazdı

Bugün sabah saatlerinden itibaren gündemi bir anda değiştiren “askerlik süresinin uzatıldığı” ile ilgili iddianın yalanlanması kadar, haber haline getirilişinin perde arkasında yaşanan süreç de merak konusu oldu.

Genelkurmay, ”Uzun dönem silah altı askerlerin, askerlik süreleri 12 ay, 4 dönem iken 18 ay, 6 dönem süresine çıkarılmış olup ikinci bir emre kadar değiştirilmeyecektir” ifadesinin yer aldığı açıklamanın sahte olduğunu bildirdi.

YALANLA DA ÖVÜNDÜLER

Konuyla ilgili ilk olarak Hürriyet Gazetesi, “Son dakika… Askerlik uzadı” başlığıyla, TSK’ye ait olduğu belirtilen haber yayımlamıştı. Aynı Hürriyet önce kesin ve gerçekmiş gibi haberleştirdiği iddianın daha sonra Genelkurmay kaynaklarına dayanarak iddianın yalan olduğunu duyurduğu haberinde “Diğer yayın kuruluşları sahte açıklamayı yayında tutmayı sürdürürken iddianın yalan olduğunu Türkiye’ye ilk duyuran Hürriyet oldu.” diyerek övünme malzemesi yapmaktan çekinmedi.

Başlı başına bir habercilik skandalı olan bu olayın yanında, gazetenin bir nevi savunma mahiyetinde refleksle haberde yer verdiği, haberde imzası bulunan muhabirin açıklamasında da hayli tuhaf yanların bulunduğu dikkat çekti.

“SAHTE” YAZMAYINCA GERÇEK OLMUŞ

İmza sahibi Hürriyet muhabiri Uğur Ergan’ın anlatımına göre, sözkonusu ‘sahte’ Genelkurmay açıklaması, Ergan’a WhatsApp yoluyla geldi. Ülkenin en kritik güvenlik kurumu olan ordunun komuta merkezinin böyle bir açıklamayı duyurmak için WhatsApp’ı tercih edebileceğinin düşünülmesi yeterince komik ve düşündürücü iken, Genelkurmay’ın bugüne değin sermaye medyasıyla iletişiminde WhatsApp’ı da kullandığı ortaya çıkmış oldu. Dahası, Ergan’ın açıklamanın sahte olduğunu anlayamamasına gerekçe olarak “Sahtedir uyarısı yazmıyordu” demesi de, skandallar zincirinin üzerine tüy diken bir başka ifade olarak göze çarptı.

Hürriyet‘in haberine göre Ergan olayın perde arkasını şöyle anlattı:

“Sabah saatlerinde bana da Genelkurmay’dan WhatsApp yoluyla Genelkurmay antetli yazı geldi. Ancak ne yazının üzerinde ne de daha sonra bunun sahte bir açıklama olduğuna dair uyarıcı herhangi bir ibare bana iletilmiş değildi. Hürriyet ile birlikte TRT ve bazı gazetelere de giden Genelkurmay Başkanlığı antetli yazıyla ilgili sahtedir uyarısı yer almadığı için haberin resmi bir açıklama olduğu değerlendirildi. Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri de benim WhatsApp ve e-mail’ime gönderildiğini söylemelerine rağmen uyarı yazısının gitmediğini doğruladı. Haber internet sitelerine ve TRT ekranlarına çıkınca Genelkurmay Başkanlığı söz konusu metnin sahte olduğunu acilen telefonla bildirip internetten kaldırılmasını istedi.”