Hükümet Sözcüsü Bozdağ: Cemaat ve tarikatlar kalacak, reform isteyen din düşmanıdır

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, yeni dönemde din politikalarının nasıl olacağına ilişkin konuştu.

Hükümet Sözcüsü Bozdağ: Cemaat ve tarikatlar kalacak, reform isteyen din düşmanıdır

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İslam’ın güncellenmesi” çıkışı ve “ilahiyatçıların daha etkin olması” çağrısından sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Diyanet zirvesi, medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Bekir Bozdağ burada yaptığı açıklamada, Diyanet’in tepki çeken ‘fetva’larının verildiği ‘Telefonda fetva’ uygulamasının sona erdiğini belirterek, “Yeni bir genelge hazırlığımız var. Artık telefonla fetva devri kapandı. Yazılı yanıt verilecek. İl, ilçe müftüsünün onayı olacak. Sorular arşivlenecek, cevaplar da arşivlenecek ve iletişim bilgileri olacak. Alo Fetva sadece soru almak maksadıyla açık, cevap yazılı olacak.” dedi.

“FIKIH GÜNCELLEMESİ MÜMKÜN”

Dindeki “sabitlerin” hiçbir zaman güncellenemeyeceğini belirten Bozdağ, “Kuran ve sünnete dayanan kaynaklarımızda sabit ve değişkenler var. Kuran ayeti güncellenmez. Ancak bunların dışında zamanın değişmesi ile hükümler de değişebilir. Buna fıkıh güncellemesi diyoruz. Bu tarih boyunca olmuştur. Problemlere yeni çözümler getirerek güncelleme yapmak her zaman mümkündür” dedi.

“YASAK AMA HEPSİ YAŞIYOR”

Anayasadaki laiklik ilkesine ve Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu’na açıkça aykırılığına rağmen AKP döneminde her türlü destek sağlanan cemaat ve tarikatlara ilişkin de konuşan Bekir Bozdağ, “Cemaat, tarikat, bu bizim bir gerçeğimiz. Tekke ve zaviye kanunu yasakladı ama hepsi yaşıyor. Toplumumuzun bir gerçeği mi bu? Evet. Bunu görerek yeni politikalar geliştirmemizde fayda vardır. İçtihat yapacağız. İslam alemi gelişme ve değişimlere cevap vermeli, veremezse kıyamete kadar nasıl varlığını sürdürecek. Kuran ve sünnete bakan gözlerimizi güncelleyeceğiz. ” ifadelerini kullanarak, bu konuda geri adım atmayacaklarının göstermiş oldu.

“DİN DÜŞMANIDIR”

Bozdağ, ‘dinde reform’ tartışmaları için de “Dinde reform olmaz, yapılamaz. Cumhurbaşkanı’nın hayati bunu diyenlerle mücadele ile geçmiştir. Dinde reform kim diyorsa din düşmanıdır. Cumhurbaşkanımızın dediği kendimizi güncellemek.” dedi.