Hükümet devlet tahvilleri yoluyla ABD'den borç alıyor

Hazine Bakanlığı'nın 17 Ekim tarihli 2018/143 numaralı basın duyurusuna göre Dolar cinsinden vadeli tahvil ihracı ile 1.4 Milyar doları ABD'den olmak üzere, yüzde 95'i emperyalist ülkelerden olmak üzere toplam 2 Milyar dolar daha borç aldı.

Hükümet devlet tahvilleri yoluyla ABD'den borç alıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 17 Ekim tarihli 2018/143 numaralı basın duyurusuna göre Dolar cinsinden vadeli tahvil ihracı ile 1.4 Milyar doları ABD’den olmak üzere, yüzde 95’i emperyalist ülkelerden olmak üzere toplam 2 Milyar dolar daha borç aldı.

Medyada “güçlü ekonomi” söylemiyle lanse edilmekte olan devlet tahvili ihracı ile Hazine Bakanlığı yıllık planladığı 6.5 Milyar devlet tahvili ihracatının üçüncü ayağında Deutsche Bank, Goldman Sachs ve Societe Generale’e yetki vermek suretiyle 2 Milyar dolarlık devlet tahvilini ihraç etti. Bakanlık bu yöntemle ABD’ye bağlı özel kuruluşlardan 1.4 Milyar dolarlık borç almış oldu.

Devlet tahvilinin yüzde 5’i iç piyasaya, yüzde 95’i dış piyasaya satıldı

Bakanlığın açıklamasında “Tahvilin %60’ı ABD, %23’i İngiltere, %11’i diğer Avrupa ülkeleri, %5’i Türkiye, ve %1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır.” ifadesine yer verildi. ABD karşıtı söylemlerin öne çıkarıldığı süreçte böyle bir devlet tahvili satışı dikkat çekti.

5 Yıllık Faizlerde Kriz Ülkeleriyle Aynı Oranlar

Devlet hazinesinin bu borçlanmasına dair Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında “23 Aralık 2023 vadeli tahvilin kupon oranı %7,250, yatırımcıya getirisi ise %7,50 olmuştur.” ifadesine yer verildi. Türkiye, bu devlet tahvili faizi oranlarıyla İngiltere, Fransa gibi ekonomisi güçlü ülkelerin uyguladığı yüzde 1 düzeylerinde devlet tahvili faizi oranlarından çok daha yüksek bir oranda faiz sunarak; Filipinler, Endonezya, Meksika gibi ülkelerin faiz oranlarıyla aynı ya da bu oranlara yakın bir faiz sundu. Hükümete yakın medya organları tarafından, bu yüksek faiz oranlarıyla sunulan tahvillere olan uluslararası ilginin “ekonominin güçlü olduğuna inanç” manipülasyonu ile haberleştirdi.