Huawei'nin yöneticisi tutuklandı

Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO'su Meng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklandı.

Huawei'nin yöneticisi tutuklandı

Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Meng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklandı.

Kanada Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Meng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde tutuklandı.
Açıklamada, ABD yönetiminin talebi üzerine tutuklanan Meng’in 7 Aralık Cuma günü ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirildi.
Meng’in ABD’ye iade edilmesi durumunda ise New York eyaletinin Doğu Bölgesi Mahkemesinde yargılanacağı öğrenildi.

ABD Adalet Bakanlığı, Çinli akıllı telefon üreticisi ve telekomünikasyon devi Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açmıştı.

Çin’in Ottawa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Meng’ın ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak Kanada’dan “bir an önce bu yanlıştan dönerek” Meng’i serbest bırakması talep edildi.

Büyükelçilik açıklamasında, “Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor.” ifadesine yer verildi.