Hilal Kaplan: Devlet vatandaşları mobilize eden tarikatlara mecburdur

AKP'li yazar Hilal Kaplan, tarikat ve cemaatlere operasyon yapılacağı haberleri üzerine yazdığı yazısında, "devletin bu oluşumlara mecbur" olduğunu öne sürdü.

Hilal Kaplan: Devlet vatandaşları mobilize eden tarikatlara mecburdur

AKP’nin yayın organlarından Sabah‘ın yazarı Hilal Kaplan, Adnan Oktar cemaatine yönelik operasyonun başka tarikat ve cemaatlere de yönelebileceği yönündeki demeç ve haberler üzerine konuyu köşesine taşıyıp “endişe”leri gidermeye çalıştı.

Yazısında sözkonusu haberler için “Birileri FETÖ ve Adnancılara yapılan operasyon üzerinden ‘tüm tarikatlara operasyon geliyor’ heyulası oluşturmaya çalışıyor” diyen Kaplan, “Böylelikle bu sapkın vatansızlarla, Türkiye’nin İslâm yurdu olmasına vesile olan öncü oluşumları eşitliyorlar.” ifadeleriyle tarikat ve cemaat yapılanmalarını övdü.

Tarikat ve cemaatlerin “toplumun vazgeçilmez bir parçası” olduklarını ileri süren AKP’li yazar, bunların diğer oluşumlar gibi devlet denetimine tabi olduğunu belirtirken, “İster seküler ister İslâmî hususiyeti olsun, her devlet, vatandaşlarını mobilize etme kabiliyetine sahip oluşumlarla iletişim halinde olmaya mecburdur.” ifadeleriyle, AKP’nin bu kuruluşlara ihtiyacının arkasındaki önemli bir nedene de işaret etmiş oldu.

Devlet denetimi karşısında “dini ticari ve siyasi güç için kullanmayan her yapının bu şeffaflık talebine olumlu karşılık vereceğini düşündüğünü” kaydeden Kaplan, sözkonusu yapıların mensuplarının kimle evleneceğinden hangi okula gideceğine, izleyeceği televizyondan okuyacağı gazeteye kadar her alanını denetleyip belirleme potansiyeline sahip olduğunu hatırlatırken, ‘kapalı kutu’ olarak kalma lükslerinin olmadığını söyledi.

http://gazetemanifesto.com/2018/07/16/butun-tarikat-ve-cemaatler-masada/