HDP'den İçişleri Bakanı Soylu'ya yanıt

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, Galatasaray Meydanı'da Cumartesi Anneleri'ne yapılan polis müdahalesi ve bugün Bakan Soylu'nun müdahaleyi savunduğu sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP'den İçişleri Bakanı Soylu'ya yanıt

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, Galatasaray Meydanı’ndan Cumartesi Anneleri’ne yapılan saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sarfettiği tepki çeken sözlerine yanıt verdi.

Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Oluç, “Cumartesi Anneleri/İnsanlarının eylemleri Arjantin’deki Plaza de Mayo annelerinin eylemlerinden sonra en uzun süre gerçekleştirilen eylemdir. 699 haftadır herhangi bir şiddet olmadan etkinliklerini yapmışlardır.” derken, 2011 yılında o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri’yle bir araya gelerek “söz” verdiği toplantıya dair fotoğrafı da gösterdi.

Fotoğrafa ilişkin “Geçmiş için özür dilemek için oturdular. Erdoğan Berfo Ana’ya ‘oğlunun kemiklerini bulacağız’ diye söz verdi. Bu insanlar mı terörist ey Süleyman Soylu?” diye soran Oluç, “İnsanlar sevdiklerini, evlatlarını, kayıplarını arayan insanlardır. Bu insanlar en onurlu işi yapan insanlardır. Bu insanlara mı istismar lafını yakıştırıyorsunuz, biraz utanın! İçişleri Bakanı her şeyi kendisiyle başlatıyor ya, biraz hatırlatmada bulunmak istiyoruz. 90’lı yıllardaki kayıplara ilişkin Meclis tarafından araştırma komisyonu kurulmuş ve kalın bir rapor hazırlanmıştır. Soylu o raporu alıp kayıpların hangi çerçevede olduğunu öğrenebilir. Bu rapor devletin kayıtlarına girdiği andan itibaren o raporun gereğini yapma mecburiyeti vardır. Soylu’nun da böyle bir mecburiyeti vardır. 80’li ve 90’lı yıllarda yaşanan kayıpların gölgesi o kadar uzundur ki Soylu o gölgenin altında kalmaktadır. Onun sorumluluğu kayıpların sorumlularını bulup yargılanmalarını sağlamaktır. Gözaltında kayıp insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur” ifadelerini kullandı.

“SUİSTİMAL BAKANI”

HDP Sözcüsü, gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak’ın darp edilmesine ilişkin de, “82 yaşındaki Emine Ocak’ın bu şekilde gözaltına alınmasının talimatını veren ve uygulatan Süleyman Soylu’dur. Biz kendisine İçişleri Bakanı değil suistimal bakanı demek istiyoruz. Görevini ve yetkisini suistimal etmesi nedeniyle. Bugün bir açıklama yaptı. ‘Anneliğin istismarı’ diye konuştu. Bu kadar utanç verici bir kavramı ilk kez kendisi kullandı. Suistimal Bakanı bunu da yaptı.” dedi.

Oluç, Bakan Soylu ve dokunulmazlığa rağmen milletvekillerine saldıran polislerin kimler olduğunun ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunduklarını da belirtti.