Hastanelerde kriz yayılıyor: Doktorlara 'ameliyatları yapmayın' talimatı

Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde, Başhekim Prof. Dr. Ahmet Demircan imzasıyla gönderilen talimatta "Hayati önemde olmayan ameliyatları yapmayın" denildi.

Hastanelerde kriz yayılıyor: Doktorlara 'ameliyatları yapmayın' talimatı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hükümet temsilcileri zaman zaman halka seslenişlerinde ne kadar inkar etseler de ekonomik kriz gerçeği halkın en can alıcı ihtiyaçlarını vurarak göstermeye devam ediyor. Ekonomik sebepler nedeniyle hastanelerde ameliyatlar dahil yapılamaz hale geldi. Geçtiğimiz günlerde Ordu Devlet Hastanesi’nde yaşanan olayın yeni örneği bu kez Başkent Ankara’daki Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi oldu.

“YARGILANIRSINIZ” UYARISI

Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan imzasıyla, hastanenin bütün birimlerine gönderilen yazıda “Malzeme eksikliği nedeniyle hayati olmayan ameliyatları yapmayın” denildi. “Kur artışı” nedeniyle yayımlandığı belirtilen yönergede ‘hayati öneme sahip işlemler’ ve ‘elektif işlemler’ ayrımı yapılırken, sağlık malzemelerinin bu ayrıma göre istenileceği ve buna uymayanların ‘devleti zarara uğratacağı’ uyarısında bulunuldu.

Yazıda, tasarrufun uygulanmasının Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlara hesap vermek için de önemli olduğu kaydedilirken aksi bir hareketin ‘devleti zarara uğratmak’, ‘kamu zararına sebebiyet vermek’ gibi suçlamalar karşısında kanıt oluşturabileceğinin de altı çizildi.

Yönergede, malzemelerin satın alma sürecini hızlandırmak için yapılacak ameliyatın zorunluluğu ve hayati önem arz ettiğini anlatan gerekçeli raporun satın alma istemlerinin altına eklenmesi diğer malzemelerin ise alımının erteleneceği bildirildi.

Yazı şöyle: