Harb-İş üyesi geçirdiği iş kazası sonrası 'engellisin' denilerek işten atıldı

İstanbul Maltepe Kara Dikimevi'nde geçirdiği iş kazasının ardından engelli kadrosunda çalışan ve Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin verdiği heyet raporu gerekçe gösterilerek işten atılan Türk Harb-İş üyesi Kazım Kaçar'ın işe iadesi talebiyle basın açıklaması yapıldı.

Harb-İş üyesi geçirdiği iş kazası sonrası 'engellisin' denilerek işten atıldı

İstanbul Maltepe Kara Dikimevi’nde geçirdiği iş kazasının ardından engelli kadrosunda çalışan ve Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin verdiği heyet raporu gerekçe gösterilerek işten atılan Türk Harb-İş üyesi Kazım Kaçar’ın işe iadesi talebiyle basın açıklaması yapıldı.

Kara Kuvvetleri Dikimevi Komutanlığı bünyesinde işe başlatılan Kazım Kaçar, işbaşı yaptıktan 18 gün sonra bir iş kazası sonucu sağ kolunu kısmen kaybedince, statü gereği engelli kadrolarında çalışmaya başlatıldı. Ancak Harb-iş Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanlığında disiplin kurulu üyesi olarak da görev yapan işçi Kaçar, Kasım 2018’de işten çıkartıldı.

İŞ KAZASI SONRASI %60 ENGELLİ KALAN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

Harb-iş Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Murat Yalçınkaya tarafından okunan bildiride, “İstanbul Maltepe’de bulunan K.K.Dikimevi Komutanlığına bağlı işyerinde 9 yıldır çalışan ve geçirdiği iş kazası sonucu sağ kolunun % 60 iş gücünü kaybeden ve bu nedenle de engelli kadrosunda istihdam edilen sendikamız İstanbul Disiplin üyesi Kazım Kaçar 4857 sayılı İş kanunu ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş sözleşmeleri kanununun açık hükümlerine rağmen, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nden 4 gün önce 29 Kasım 2018 günü işten çıkarılmıştır.

İşten çıkarılan şube Disiplin kurulu üyemiz Kazım Kaçar, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu aracılığıyla 18 yaşını doldurmasını takip eden günlerde 15 Ocak 2010 tarihinde Dikimevinde çalışmaya başlamış ancak 18 gün sonra 2 Şubat 2010 tarihinde iş kazası geçirmiş ve % 60 engelli olarak iş yerinin farklı birimlerinde çalışmasını sürdürmüştür.

Engeli nedeniyle sağ kolunu kullanamayan Kazım Kaçar’ın sendikamız şube Disiplin Kurulu üyesi olması ve yasalarda tanınmış sendikal güvenceleri bulunmasına rağmen K.K Dikimevi Komutanlığı işveren vekilinin subjektif yaklaşımı sonucu gerçeklikten uzak, somut kanıtlara dayanmayan ithamlarla işten çıkarılarak, işşizliğin ve açlığın pençesine itilmiştir.

Kazım Kaçar’ın işten çıkarılması ülkemizin de altına imza attığı Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmelerine ve B.M.Ö’nün Engelliler ilgili maddelerine ve bunların yanında en önemlisi de İnsanlık onuru ve vicdanına aykırıdır.” ifadelerine yer verildi.

SINIF TAVRI’NDAN DESTEK

Basın açıklaması Türk Harb-İş İstanbul Şubesi çağrısıyla Kara Dikimevi’nin önünde gerçekleştirilirken, basın açıklamasına katılan emek örgütleri de “Güvenli çalışma hakkı asla gasp edilemez” diyerek Kazım Kaçar’ın işe iade talebine destek verdi.

Basın açıklamasına desteklerini sunan Sınıf Tavrı’ndan da “İstanbul Kara Dikimevinde geçirdiği iş kazası sonucu işten atılan Harb-İş üyesi işçinin eyleminde yer aldık. Sınıf Tavrı, işçilerin güvenli çalışma hakkını savunur. Güvenli çalışma hakkı asla gasp edilemez.” açıklaması yapıldı.