Hamaney: ABD çökmeye doğru gidiyor, herkes bunu bilsin

ABD’nin İran’a yaptırımlarına tepki gösteren İran dini lideri Hamaney, "ABD çökmeye doğru gidiyor, herkes bunu bilsin" dedi.

Hamaney: ABD çökmeye doğru gidiyor, herkes bunu bilsin

ABD yaptırımlarının başlayacağı pazartesi günü öncesinde İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin yaptırımlarla İran ekonomisini felç ederek geri bırakmayı amaçladığını, ancak bunu başaramadığını söyledi.

İran’da ‘Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü’ etkinlikleri kapsamında başkent Tahran’daki İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde lise ve üniversite öğrencileri ile bir araya gelen Hamaney, ABD ile İran arasında 40 yıldır sorunlar olduğuna işaret ederken, Washington’ın 40 yıldır askeri, ekonomik ve medya savaşları ile kendilerine karşı birçok adım atarak Şah dönemindeki sultasını yeniden ikame etmeyi hedeflediğini, ancak başarılı olamadığını dile getirdi.

“Geçen zaman zarfında kaybeden tarafın ABD, kazanan tarafın ise İran olduğu hakikati ortaya çıkmıştır. ABD’nin mağlup olduğunun delili ise tüm hamleleri başlatan ancak amacına ulaşamayan taraf olmasıdır” diyen Hamaney, İran’ın ise yaptırımlardan kazançlı çıktığını şu ifadelerle savundu:

“ABD, yaptırımlarla İran ekonomisini felç ederek geri bırakmayı amaçlıyordu, ancak süreç kendi kendine yetecek bir ekonominin gelişmesiyle sonuçlandı. İranlılar geçmiş yıllarda her şeyi ithal etmeye alışmıştı, ancak şimdi her şeyi üretmenin peşinde. Sonuç ABD’nin hedefinin tam aksi istikametinde oldu.”

“YUMUŞAK GÜCÜ BİTİYOR”

Hamaney, “ABD çökmeye doğru gidiyor, herkes bunu bilsin” diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünya’da birçok politikacı ve sosyolog, Amerika’nın Yumuşak Gücünü kaybettiğini söylüyor. Amerika’nın yumuşak gücü, kendi düşüncesini diğer ülkelere kabullendirmek anlamındadır. Amerika bu konuda en zayıf durumdadır ve özellikle mevcut Başkanı döneminde sadece milletler değil, Avrupa, Çin, Rusya, Hindistan, Afrika ve Latin Amerika da Amerika kararlarına açıkça karşı çıkmışlardır.”

“TRUMP ABD’Yİ REZİL RÜSVA ETTİ”

Donald Trump’tan “Bu yeni Başkan, ABD’nin prestijinden ve liberal demokrasiden geriye kalanı rezil rüsva etmiştir” diyen Hamaney, ABD’nin sert gücünün, yani askeri ve ekonomik gücünün de gerilediğini belirtti.