Hakan Fidan'ın ABD ziyareti: Hangisi yalancı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Saray'dan habersiz yaptığı ABD ziyaretinde ABD Senatosu'yla istihbarat paylaşmadığını öne sürerken, Habertürk'ün Washington Temsilcisi Serdar Turgut ise iki ayrı yazısında da aksi yöndeki iddiasını sürdürdü.

Hakan Fidan'ın ABD ziyareti: Hangisi yalancı?

Geçtiğimiz hafta Türkiye gündeminin önemli başlıklarından biri MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ABD ziyareti olmuştu. Fidan’ın TBMM’yi bilgilendirmemesi tepki çekerken AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da bilgilendirmediği ortaya çıkmıştı.

Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili yapıldığı belirtilen bu ziyaretten AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bilgisinin olmadığı bizzat kendisinin “Kanada’dan sonra böyle bir gelişme olmuş olabilir. Fakat orada böyle bir bilgilendirmenin yapıldığını; bundan haberdar değilim. Ama Kanada seyahatinden haberdarım.” demesiyle anlaşılmıştı.

BİRİNCİ YALAN: HABERİ VARKEN ‘YOK’ MU DEDİ?

Ancak Hakan Fidan’ın “sürpriz” ABD ziyareti hakkında Meclis Genel Kurulu’nda bilgi veren Cumhurbaşkanı Oktay ise ABD senatosunda bilgilendirme yapıp yapmadığı sorusu üzerine yanıt verirken Erdoğan’ın “Haberim yok” sözünü de boşa çıkarırcasına;

“MİT Başkanı’nın Amerika senatosuna veya herhangi bir organına sunum yaptığı bilgisi bizde bulunmamaktadır. Orada yapılan görüşme, MİT Başkanımızın Amerika ziyaretinde muhataplarıyla yaptığı bir görüşmedir ve Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilindedir. Cumhurbaşkanımıza ‘Amerika senatosuna bir bilgi verildiği, bunun bilgisi dahilinde olup olmadığı’ yönünde bir soru sorulmuştu. Şunu ifade ediyorum; Amerika’daki bilgi ve görüşme MİT Başkanı’nın muhataplarıyla görüşmesidir ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilindedir. Senato veya senato üyeleriyle değil.” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adlı yeni rejimin 1 ve 2 numaralı isimlerinin, istihbaratın başındaki kişinin temaslarıyla ilgili birbirleriyle çelişkiye düştüğünü ortaya koyan bu sözleri yaygın basında ve kamuoyunda beklenen dikkati çekmezken, ziyaretlerin içeriğine ilişkin de büyük bir belirsizliğin olduğu görüldü.

Hakan Fidan’ın ABD’de kimlerle görüştüğüne ilişkin Ankara ile örtüşmeyen bilgileri aktaran kişi Habertürk Washington Temsilcisi Serdar Turgut olmuştu. Erdoğan’a ve başkanlık sistemine hayranlığı ile bilinen Turgut, Fidan’ın ziyaretine ilişkin detayları medyada ilk paylaşan isimlerden olmuştu. 6 Aralık tarihinde yazdığı “MİT Başkanı Hakan Fidan ABD Kongresi’nde” başlıklı yazısında Turgut, “Amerikan kaynakları MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın Amerikan Kongre’sine olduğunu ve kapalı kapılar ardında dar kapsamlı görüşmelerde Kaşıkçı cinayeti hakkında kongre üyelerine bilgi verdiğini anlattılar. Fidan’ın kendi inisiyatifiyle mi yoksa davetli mi geldiği yolundaki sorumuza kaynaklarımız net cevap veremediler. Davetliyse de CIA Başkanı’nın mı yoksa kongre istihbarat komisyonunun mu daveti yaptığı da anlaşılamadı.” derken MİT Başkanı’nın elindeki bilgileri Senato’ya anlattığını da belirtmişti.

İSTİHBARAT BİLGİLERİNİ SENATOYLA PAYLAŞMIŞ

Serdar Turgut, Fidan’ın Senato üyeleriyle görüştüğünü doğru olmadığını iddia eden Fuat Oktay imzalı açıklamadan sonra da bu iddiasını sürdürdü. Turgut, dün köşesindeki “Erdoğan-Trump telefon konuşması sonrasında Washington’da yaşananlar” başlıklı yazısında ABD Senatosu’nun Bin Selman aleyhindeki kararını yorumlarken Fidan’ın senatoya bilgi verdiğini şu ifadelerle bir kez daha tekrarladı:

“Senatoda geçen hafta oybirliği ile Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulması Türkiye’nin sürdürdüğü başarılı diplomasinin bir sonucudur. Buradan benim ilk verdiğim haberi hatırlayın MİT Başkanı Hakan Fidan ABD Kongresi’nde senatörler ile yaptığı görüşmelerde Kaşıkçı cinayeti hakkında Türkiye istihbaratının elinde olan bilgileri onlara anlatmıştı.

Anlayacağınız bölgede gerginlik sürüyor ama perde arkasında da son derce heyecanlı siyasi ve diplomatik manevralar da var.”