Hakan Atilla kararının ardından AKP'de 'zincir dava' hazırlığı

Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de yargılandığı davada beş ayrı konuda suçlu bulunmasının ardından, AKP teyakkuza geçti.

Hakan Atilla kararının ardından AKP'de 'zincir dava' hazırlığı

Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de yargılandığı davada beş ayrı konuda suçlu bulunmasının ardından, yargılamanın zincir davalara dönüşebileceği beklentisi oluştu. AKP yönetimi de buna karşı hukuki adımlar atmaya hazırlanıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan ve Razi Canikligil‘in haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım’ın, son AKP MKYK toplantısında dava değerlendirilirken “ABD aba altından sopa gösteriyor. Bu hukuki değil, siyasi bir dava. Yakından takip ediyoruz, bundan bir şey çıkmaz ama ardından başka davaların gelmesi için bir altyapı oluşturuluyor” dediği öğrenildi.

‘ZİNCİR DAVALAR GELEBİLİR’

Hükümet kaynakları da, bu davanın pilot kabul edilerek, zincir davaların gündeme gelip gelmeyeceğinin izleneceğini dile getirdi. Dava sırasında siyasi bazı isimlerin gündeme getirilmesinin, buna zemin hazırlama amacı taşıdığını savunan hükümet kaynakları, “Bu davayla ilgili üç ay sonra (11 Nisan) verilecek mahkeme kararından bağımsız olarak, bazı savcıların bu konuda hazırlık yapma olasılığı var. Bunun hükümete yönelik bir siyasi dava olarak kullanılma olasılığını dikkate alıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE BM VEYA LAHEY’E GÖTÜREBİLİR

Ediilen bilgiye göre Atilla’nın suçlu bulunması sonrası AKP’nin karşı hamleleri gelecek. Bu noktada Hakan Atilla’nın avukatlarının Federal Bölge Mahkemesi’ne yapacağı temyiz başvurusuyla birlikte, Türkiye’nin dava devam ederken ABD’ye yönelik ‘delillerin yasaya aykırı yolla edinildiği’ iddiası da gündeme getirilecek. Bu davanın ‘usul ve esas yönünden haksız ve yanlış kurgulandığı’ savunması oluşturulacak. Ayrıca Türkiye’nin davayı Birleşmiş Milletler veya Lahey Adalet Divanı’na götürülmesi için hukuki alt yapının hazırlanabileceği önerisinin de incelendiği belirtildi.