28 Nisan 1960 - "28 Nisan Olayları" ve Turan Emeksiz

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri devam ederken akıllarından çıkarmaması gereken bir figür: Turan Emeksiz

28 Nisan 1960 -

1960’lı yıllarda Menderes iktidarındaki Demokrat Parti’nin (DP) baskıları ülkeyi ciddi huzursuzluklara sürüklemişti.

Toplumun birçok kesiminde baskılara yönelik tepkiler artarken, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde de öğrenciler DP aleyhine protestolar gerçekleştiriyorlardı.

28 Nisan 1960 tarihinde Beyazıt kampüsünde öğrencilerin, DP iktidarı aleyhine düzenlediği gösteriye polisin saldırması sonucu öğrenci Turan Emeksiz polis kurşunuyla vurulmuş ve hayatını kaybetmişti.

İktidarın olayları bastırmasını istediği İstanbul Emniyet Müdürü Bumin Yamanoğlu, yürüyüşe geçen gençlere ateş açılması emrini vermişti. Polis şefi Zeki Şahin’in komutasında bulunan atlı polislerden biri tarafından açılan ateş sonucu Turan Emeksiz olay yerinde ölmüş, çok sayıda öğrenci yaralanmıştı. O günden bugüne Turan Emeksiz’in yerden seken kurşunla öldürüldüğü savı yayılmaya çalışılmış, ancak 53 yıl sonra, 2013 yılı Mart ayında TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Adli Tıp raporunu açıklayarak, Turan Emeksiz’in yüksekten atılan bir kurşunla öldüğünü, cebinden de iki tiyatro bileti çıktığını açıklamıştı.

Bu olay, 27 Mayıs 1960 darbesini tetikleyen önemli bir dönemece işaret etmişti ve tarihe “28 Nisan Olayları” olarak geçti.