20 Kasım 2003: İstanbul patlamaları

20 Kasım 2003’te İstanbul, iki bombalı saldırı ile sarsıldı. İlk saldırı saat 10.55’te Beşiktaş Büyükdere Caddesi’ndeki HSBC Genel Müdürlüğü önünde park etmiş olan bomba yüklü kamyonetin patlamasıyla gerçekleşti. Bu patlamadan 5 dakika sonra ise yine bomba yüklü bir kamyonet, Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi’nde bulunan Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu’na doğru hareket ederken patladı. Patlama sonrası ölü ve... View Article

20 Kasım 2003: İstanbul patlamaları

20 Kasım 2003’te İstanbul, iki bombalı saldırı ile sarsıldı. İlk saldırı saat 10.55’te Beşiktaş Büyükdere Caddesi’ndeki HSBC Genel Müdürlüğü önünde park etmiş olan bomba yüklü kamyonetin patlamasıyla gerçekleşti. Bu patlamadan 5 dakika sonra ise yine bomba yüklü bir kamyonet, Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi’nde bulunan Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu’na doğru hareket ederken patladı. Patlama sonrası ölü ve yaralılar bulunurken konsolosluğun duvarı park halindeki araçların üstüne yıkıldı ve konsolosluk bahçesi alev aldı. Bu iki saldırıda toplam 32 kişi hayatını kaybederken 450’den fazla yaralı olduğu bildirildi. Bu patlamalarda ölenler arasında ses sanatçısı Kerem Yılmazer ve Birleşik Krallık Türkiye Başkonsolosu Roger Short da bulunmaktaydı.

Saldırılarda el yapımı olduğu anlaşılan ve yaklaşık 300-400 kilogram oldukları tahmin edilen bombalar kamyonetin arkasına büyük bidonlarla ve deterjan kutusu kamuflesiyle konulmuştu. Saldırının El-Kaide tarafından yapıldığı incelemeler sonucu ortaya çıktı.

Yapılan eklemelerle birlikte 76 sanığa çıkan dava süreci 7 müebbet olmak üzere 48 sanık için çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken 26 sanık serbest bırakıldı. 2013 yılında yeniden yargılanma süreciyle müebbet cezası alan 7 isimden 3’ünün cezası müebbet hapis cezasına çevrildi.