Hafıza-i Beşer | 15 Ocak 1919- Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht öldürüldü

Hafıza-i Beşer | 15 Ocak 1919- Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht öldürüldü

Hafıza-i Beşer | 15 Ocak 1919- Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht öldürüldü

Rosa Luxemburg, Alman Sosyal Demokrat Parti’nin savaş yıllarında milliyetçi ve savaş yanlısı tutumuna karşı çıkarak Lenin ile birlikte aynı safta yer almıştı. Ardından partiden ayrılarak, 5 Ağustos 1914’de Karl Liebknecht ile sonradan Spartaküs Birliği (Spartakistler) adını alacak olan Internationale grubunu kurdular.

Alman hükümeti faaliyetlerinden dolayı Luxemburg ve Liebknecht’i tutukladı. İkili cezaevinden çıktıktan sonra 30 Aralık 1918 tarihinde Alman Komünist Partisi’ni kurdu.

Ekim Devrimi’nin ardından Luxemburg ve Liebknecht Almanya devriminin başlaması için harekete geçti. Devrimin yükselmeye başladığı günlerde Sosyal Demokratlar orduya devrimi bastırmasını emretti. Bu anlaşma sonucu 15 Ocak 1919’da, Luxemburg, Liebknecht ve Wilhelm Pieck, Freikorps tarafından tutuklandı., Pieck kaçmayı başarırken Luxemburg ile Liebknecht yedikleri darbelerle bilinçlerini kaybetti. Aynı gün, Luxemburg ölene kadar dövülmüş ve ölü vücudu nehre atılmış, Liebknecht de başından yediği kurşunlarla öldürülmüştü.

Rosa Luxemburg’un cansız bedeni 1 Haziran 1919’ da Berlin Landwehr kanalının Freiarchen mevkiinde bulundu ve Karl Liebknecht’in yanına gömüldü.

Lenin, Luxemburg için: “O bir kartaldı, hala da bir kartaldır. Rosa Luxemburg bütün dünya devrimcilerinin hatırasında aziz olmakla kalmayacak, eserleri birçok devrimci kuşağın eğitimi için çok faydalı bir ders olacak.” ifadelerini kullanmıştı…