15 Ağustos 1975: Devrimci gençliğin öncüsü Harun Karadeniz yaşamını yitirdi

15 Ağustos 1942’de Giresun’un Armutlu ilçesinde doğan Harun Karadeniz, öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği Başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yapmıştır.

15 Ağustos 1975: Devrimci gençliğin öncüsü Harun Karadeniz yaşamını yitirdi

15 Ağustos 1942’de Giresun’un Alucra ilçesinde doğan Harun Karadeniz, öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği Başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yapmıştır.

1962 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği fakültesinde okuyan Harun Karadeniz, dönemin anti-emperyalist eylemlerinde ön saflarda yerini almış, kendi okulunda yapılan boykot ve işgallerde yine ön saflarda durmuştur.

Altıncı Filo eylemlerinde yakın arkadaşı olan Vedat Demircioğlu’nun öldürülmesinden sonra, dönemin öğrenci liderleriyle fikren ayrıştı. Diğer öğrenci hareketi liderlerinden farklı olarak, gençlik hareketlerinin sınıf hareketinden bağımsız olamayacağını söyledi ve öğrenci eylemlerini emekçilerle buluşturmayı amaçlayıp bunun için uğraştı.

Olaylı Yıllar ve Gençlik, Eğitim Üretim İçindir, Devrimcinin Sözlüğü, Yaşamımdan Acı Dilimler ve Kapitalsiz Kapitalistler gibi dönemi anlatan kitaplar kaleme almıştır. En fazla bilinen kitabı, Olaylı Yıllar ve Gençlik’te 1968 gençliğini ve deneyimlerini anlatmıştır.

Yargılandığı davaların birinde girdiği hapishanede kanser teşhisi konmuş ve tedavisinin yapılmasına izin verilmemiştir. Buna bağlı olarak kansere yenik düşen Harun Karadeniz 15 Ağustos 1975’te hayata gözlerini yumdu.