Haaretz: Erdoğan İsrail için en iyi seçenek

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde, 24 Haziran seçimlerinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kazanmasının İsrail için en olumlu senaryo olabileceği belirtildi.

Haaretz: Erdoğan İsrail için en iyi seçenek

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinde yer alan bir köşe yazısında, 24 Haziran seçimlerinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zaferle çıkmasının İsrail için en olumlu senaryo olabileceği ifade edildi.

Gazetede Davide Lerner imzalı yazıda, Gazze Şeridi’nde onlarca Filistinlinin katlinin ardından İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı eden Ankara’nın, ikili ticari anlaşmaların iptaline ise yanaşmadığına dikkat çekildi.

“AKP ANLAŞMALARI İPTAL ETMİYOR”

AKP hükümetinin İsrail’le ekonomik ilişkilere dokunmamaya dikkat ettiği belirtilen makale, şöyle devam ediyor:

“Erdoğan’ın partisi AKP, CHP’den farklı olarak seçim manifestosunda İsrail’le anlaşmaları iptal etmekten bahsetmiyor. Belki de anlaşmayı yapan kendisi olduğu için… ‘Kudüs kırmızı çizgimiz’ ve ‘Filistin yalnız değildir’ gibi seçim sloganları elbette var ama bunların ne anlama geldiğine değinilmiyor.”

Haaretz’teki makalede ‘Erdoğan’ın en ciddi rakibi’ diye nitelenen CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin şu sözlerine yer veriliyor:

“Erdoğan’a, ‘İsrail ile ticareti kes, mallarını boykot et, Mavi Marmara’da aldığın 20 milyonu geri ver’ dedik, ‘yapamam’ dedi.”

Muharrem İnce, Erdoğan’ın Gazze’deki ölümler sonrası düzenlediği Yenikapı mitingini de seçim yatırımı olarak nitelemişti. İnce ayrıca, İsrail’le ‘petrol ürünleri ve tohum ticaretinin’ devam etmesini eleştirmiş, Erdoğan’ı Netanyahu hükümetiyle de gizli bir anlaşma yapmakla suçlamıştı.

THY VE PEGASUS BÜYÜK KÂR ELDE ETTİ

Haaretz yazarı Lerner, ikili ilişkiler daha da zarar görürse ilk kurbanın “Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları” olacağı görüşünü paylaşıyor ve iki havayolu şirketinin Tel Aviv – İstanbul seferlerinden büyük kâr elde ettiğini ileri sürüyor.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre makale şu sözlerle son buluyor:

“Erdoğan’ı muhalefetin dediği gibi şehrin İsrail destekçisi adamı ilan etmek kulağa çelişkili gelebilir. Sonuçta İsrail-Türkiye ilişkilerinin en güçlü çağına son veren siyasetçi de oydu. 2009’da Davos konuşmasında moderatörü ‘One minute’ (Bir dakika) diyerek susturdu ve dönemin Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e Gazze operasyonu sonrası ‘İsrail’in öldürmeyi çok iyi bildiğini’ söyledi. Türkler arasında bir efsaneye dönüştü.

“Seçimler öncesi onu İsrail’e fazla yumuşak davranmakla suçlamak, bir Batılı diplomatın değişiyle ‘Kraldan daha kralcı’ davranarak oyları toplama çabasıyla açıklanabilir.

“Ancak seçim kampanyalarını izleyen uzmanlar, Erdoğan’ın İsrail için en iyi seçenek olduğunu söylemeden edemiyor.”