Gülhane'deki duvar faciasında tek suçlu kafe işletmecisi oldu

İstanbul'un en önemli turizm merkezlerinden Topkapı Sarayı'nın yanındaki Gülhane Parkı'nda, setüstü çay bahçesinde oturan 2 kişinin duvarın çökmesi sonucu öldüğü, 5 kişinin de yaralandığı faciaya ilişkin davada mahkeme kafe işletmecisine para cezası verdi.

Gülhane'deki duvar faciasında tek suçlu kafe işletmecisi oldu

Gülhane Parkı’nda 4 Nisan 2016 tarihinde 2 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralanması ile sonuçlanan istinat duvarının çökmesine ilişkin dava karara bağlandı. Topkapı Sarayı’nın yanı başında, İstanbul’un en önemli turizm bölgelerinden biri olan yerde meydana gelen faciayla ilgili belediye yetkililerinden hiç kimse sorumlu tutulmazken, kafe işletmecisi 36 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Esas hakkındaki mütalaasını sunan duruşma savcısı, sanığın, “Taksirle birden çok kişinin ölümü ve birden çok kişinin yaralanması” suçundan cezalandırılmasını, ceza tayininde ölü ve yaralı sayısının gözetilerek alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm kurulmasını istedi. Sanığın Avukatı Yener Şahin, altı sayfadan oluşan yazılı savunma sunarak, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi. Duruşmaya katılan müşteki vekilleri sanığın cezalandırılmasını talep ettiler.

24  TAKSİTLE ÖDEYECEK

Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, sanık Ahmet Necip Sever’i, “Taksirle birden çok kişinin ölümü ve birden çok kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan iyi hal indirimi ile 5 yıl hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 5 yıllık hapis cezasını da, sanığın yaşını, sosyal ve ekonomik durumunu, şahsını, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı gerekçe göstererek günlüğü 20 liradan 36 bin 500 lira adli para cezasına çevirdi. Mahkeme, sanığın bu cezasını 24 eşit taksit halinde ödemesine hükmetti.

NE OLMUŞTU?

Gülhane Parkı’nda 4 Nisan 2016 tarihinde istinaf duvarının çökmesi ile setüstü çay bahçesindeki müşteriler Rümeysa Yözgan ve İsa Kılı hayatını kaybetmiş, 5 kişi de göçük altından çıkarılarak kurtarılmıştı. Duvarın çöktüğü yerde bulunan cafe işletmecisi Ahmet Necip Sever , hakkında, “Taksirle birden çok kişinin ölümüne ve birden çok kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava dosyasına gelen bilirkişi raporunda, sanığın tarihi eser niteliğindeki duvarın çökmesinden sorumlu olduğu savunulmuştu.