Grup Yorum üyesi serbest bırakıldı, ardından tekrar tutuklandı

Grup Yorum üyesi Dilan Ekin’in de aralarında bulunduğu dört kişinin İstanbul 23. Ağır Ceza’da karar duruşması dün görüldü

Grup Yorum üyesi serbest bırakıldı, ardından tekrar tutuklandı

Grup Yorum üyesi Dilan Ekin’in de aralarında bulunduğu dört kişinin İstanbul 23. Ağır Ceza’da karar duruşması dün görüldü. Dosyadak2i tek tutuklu sanık olan Dilan Tekin, avukatların talebine rağmen duruşmaya getirilmedi. SEGBİS ile savunma yapmayı reddeden Ekin, istinaf yolu açık 2 yıl 10 ay hapis cezası verilerek tahliye edildi. Tahliyesine karar verilen Dilan Ekin başka bir soruşturma kapsamında Gebze Cezaevi önünde tekrar gözaltına alındı.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre, Gebze Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Dilan Ekin, 19 Mart günü adliyeye getirildiği halde yargılandığı davanın duruşmasına çıkartılmamıştı. “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Toplantı ve yürüyüşte ihtara rağmen dağılmama” suçlarını işlediği iddiasıyla yargılanan Dilan Ekin, mahkeme heyeti cezaevine müzekkere yazısı yazmadığı için karar duruşmasında da savunma yapamadı. Mahkeme heyeti, Ekin’in duruşmayı uzatmaya yönelik eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle takdir indirimi yapmadı.

Ekin yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ancak Gebze Cezaevi önünde tekrardan gözaltına alındı. Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Ekin hakkında avukatlarına bilgi verilmiyor.

‘İstinafa götüreceğiz’

Ekin’in avukatı Berrak Çağlar, müvekkilinin savunması alınmadan keyfi ceza verildiğini belirterek, “Dilan’ın savunması alınmadan hüküm kuruldu. KHK’ye göre duruşmaya getirilmediği için, ‘Savunma hakkından vazgeçmiş’ sayıldı. Bu durumun önü açılmıştı. Ama pratikte gördüğümüz ilk uygulama. Bu bir gelenek haline gelirse gerçekten ceza yargılaması açısından çok tehlikeli bir uygulama. Yargılamanın yüz yüzeliği ilkesi mahkemede yargıç karışısında savunma almayı gerektirir. Savunma yapma hakkı elinden alınıp cezalandırılıyor” dedi. Çağlar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dilan Ekin’in savunmasının neden alınmadığını biz çok iyi biliyoruz. Bir önceki duruşmada mahkemeye getirildiği halde duruşmaya çıkarılmamıştı. Biz bu durumu ısrarla mahkemeye anlatmamıza rağmen karar duruşmasına getirilmedi. Bir anlamda mahkeme aslında savunması alınmadan ceza vermek içinde özel bir çaba gösterdi. Dosyayı istinaf mahkemesine götüreceğiz. Bu durumları anlatacağız.”