Gözaltına alınan Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç tekrar tutuklandı

Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç hakkında Büyükada davasında verilen tahliye kararına duruşma savcısı itiraz etti. İtirazın üst mahkemece kabul edilmesinin ardından Kılıç tahliye olamadan yeniden cezaevine gönderildi.

Gözaltına alınan Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç tekrar tutuklandı

Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç hakkında Büyükada davasında verilen tahliye kararına duruşma savcısı itiraz etti. İtirazın üst mahkemece kabul edilmesinin ardından Kılıç tahliye olamadan yeniden cezaevine gönderildi.

Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, Haziran 2017’de ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. Kılıç’ın dosyası Büyükada’da dijital güvenlik ve stresle mücadele toplantısında gözaltına alınarak 113 gün tutuklu kalanlarla dosyası birleştirilmişti

Adli bilişim uzmanı Tuncay Beşikçi ile yaptığı çalışmalar sonucu ByLock mağduriyetlerinin ortaya çıkaran adli bilişim uzmanı Koray Peksayar, Kılıç’a yöneltilen suçlama ile ilgili dijital deliller üzerinde inceleme yapmıştı. Peksayar, suçlama ile ilgili davanın 22 Kasım 2017 tarihli duruşmasında da tanık olarak dinlenmişti. Peksayar, Kılıç’ın telefonuna hiçbir şekilde ByLock yüklenmediğini ifade etmişti.

Davanın dün görülen son duruşmasında Kılıç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Mor Beyin” programının altına yerleştirilen programları kullanmaları nedeniyle iradeleri dışında ByLock IP’lerine yönlendirilen 11 bin 480 kişilik listeye değinmişti. Kılıç, “Mor Beyin” programının altına yerleştirilen programlardan “Kıble Pusulası” ve “Namaz Vakitleri”ni 2014’te telefonuna yüklediğini belirterek, kendi gibi mağdurların tespit edilemediğini söylemişti. Duruşmada, taleplere ilişkin mütalaası sorulan duruşma savcısı Caner Babaloğlu, Kılıç’ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphelerini gösteren delillerin varlığı gibi iddialarla tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep etmişti. Mahkemenin Kılıç’ın tahliye edilmesi yönünde karar vermesinin ardından savcı Babaloğlu, karara itiraz etti. Babaloğlu, itiraz dilekçesinde, Kılıç’ın ByLock programını kullandığını iddia ederek, “Örgütsel bağ ve hiyerarşi içerisinde örgüt üyeliğini devam ettirmesi, örgütün lider ve yönetici kadrosundaki diğer kişilerden emir ve talimat alarak örgütsel faaliyet gösterdiğinin en belirgin delilidir” dedi.

Büyükada’dan örgüt çıkarma çabası

Büyükada’daki toplantının terör örgütleriyle ilişkilendirildiğini öne süren Babaloğlu, Kılıç’ın bu toplantının organizasyonunda etkin rol aldığını savundu. Babaloğlu, Kılıç’ın dava sanıklarından Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser ve İnsan Hakları Gündemi Derneği üyesi avukat Günal Kurşun ile irtibatı olmasının Kılıç’ın örgüt içindeki konumu ve eylemlerinin çeşitliliği, yoğunluğunu net şekilde ortaya koyduğunu iddia etti. Babaloğlu, Kılıç hakkında verilen tahliye kararının kaldınlarak tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkartılmasını istedi. Tahliye kararı veren heyetin kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulmaması nedeniyle itiraz, aynı gün bir üst mahkeme olan İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesince incelendi. Mahkeme, itiraza ilişkin incelemesinde, savcının iddiasını aynen kopyalayarak, delillerin tam olarak toplanamadığını ancak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin olduğunu belirtti. Savcının talebini kabul eden mahkeme, Kılıç’ın tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

Kılıç hakkında tahliye kararı olmasına karşın tüm bu işlemler sırasında 8 aydır tutulduğu İzmir Aliağa Cezaevi’nden tahliye edilmedi. Kılıç jandarma tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü. Geceyi karakolda geçiren Kılıç, bugün Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yargılamayı yapan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bağlandı. Beyanı sorulan Kılıç, “Dosya, yeni bir dosya değildir. İtirazı inceleyen mahkemenin bu kadar kısa süre içinde dosyaya vakıf olması mümkün değildir. Dosyaya yeni bir belge girmemiştir. Kararınızda direnmenizi talep ediyorum” dedi. Heyet, Kılıç’ın tutuklu yargılanmasına karar verdi.