Göçmenler açlık grevine başladı, Bakan "ne yaparlarsa yapsınlar" dedi

İtalya'da kurtarıldıktan sonra sahil güvenlik gemisine alınan ve buradan çıkmalarına izin verilmeyen göçmenler açlık grevine başladı.

Göçmenler açlık grevine başladı, Bakan

İtalya’da kurtarıldıktan sonra sahil güvenlik gemisine alınan ve buradan çıkmalarına izin verilmeyen göçmenler açlık grevine başladı.

15 Ağustos’ta Akdeniz’de kurtarılarak İtalyan Sahil Güvenliği’ne ait Diciotti gemisine alınan göçmenler günlerdir gemide bekletiliyor. Göçmenlerin bulunduğu gemiye en yakın ülkeler olan İtalya ve Malta tarafından önce yanaşma izni verilmemiş, ardından Pazartesi günü İtalya’nın Sicilya adasındaki Catania limanına yanaşmasına onay çıkarılmıştı. Ancak bu kez de göçmenlerin karaya inmesi engellendi.

BBC Türkçe‘de yer alan Övgü Pınar imzalı habere göre, gemiden çıkışlarına izin verilmeyen göçmenler açlık grevine başladı. İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise duruma ilişkin “Açlık grevi mi yapıyorlar? İstediklerini yapsınlar. Benim önceliğim İtalyanlar” ifadelerinde bulundu.

15 Auğstos’ta kurtarılan 190 göçmenden yalnızca 13’ü, acil tıbbi desteğe ihtiyaç duydukları için İtalya’nın Lampedusa adasına götürüldü, 177 göçmenin ise karaya çıkmasına izin verilmedi. Tepkiler üzerine, yalnızca gemideki 27 refakatçisiz çocuğun geçen Çarşamba akşamı karaya çıkmasına izin çıktı.

İçişleri Bakanı: İstediklerini yapsınlar, önceliğim İtalyanlar

Aşırı sağcı Lig partisinin lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin, söz konusu duruma ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklama da tepkilere neden oldu. Salvini “Diciotti’deki göçmenler açlık grevi mi yapıyor? İstediklerini yapsınlar, ben fikrimi değiştirmiyorum. İtalya’da 5 milyon kişi mutlak FAKİRLİK içinde yaşıyor, her gün açlık grevi yapıyorlar… Benim için önce İtalyanlar geliyor” dedi.

Sicilya’daki Agrigento Savcılığı ise göçmenlerin “yasa dışı şekilde alıkonulduğu” suçlamasıyla soruşturma açtı. Salvini soruşturmayı açan savcıya yönelik de “Savcılık, Catania limanında durdurulan Diciotti gemisiyle ilgili “bilinmeyen kişilere” karşı, yasa dışı şekilde alıkoyma ve adam kaçırma soruşturması yürütüyormuş. Bilinmeyen kişileri değil BENİ SORUŞTURUN! İtalya’ya KAÇAKLARIN girmesini istemeyen benim. Dostlarım, beni tutuklarlarsa ziyaretime gelir misiniz? #benitutuklayın” paylaşımında bulundu.

Tepkiler sürüyor

Hükümetin göçmen karşıtı politikaları ve İçişleri Bakanı Salvini’nin ifadelerine yönelik tepkiler ise büyüyor. Sol partiler, sendikalar ve insan hakları örgütleri, göçmenlere yönelik insanlık dışı politikalara karşı  Catania Limanı’nda protestolar yapıyor.