Gıdada yeni zam dalgası geliyor

Gıda fiyatlarında halen devam eden önümüzdeki aylarda daha belirgin halde raflardaki fiyatlara yansıtılacağı belirtiliyor.

Gıdada yeni zam dalgası geliyor

Dün açıklanan enflasyon verilerine göre tüketici fiyat (TÜFE) artışları önceki aya göre yüzde 2,3, önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 17,9 olmuştu. Üretici fiyatlarında (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 6,6, yıllık yüzde 32,13’lük artış ve pazar/market alışverişine yansıyan fiyatlar dikkate alındığında özellikle gıda fiyatlarındaki artışın gerçek artışları yansıtmadığı belirtiliyor. Gıda enflasyonundaki etkinin fiyatlara önümüzdeki aylardan itibaren daha net şekilde yansıtılacağı belirtiliyor.

DÜNYA Gazetesi‘nin haberine göre, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, özellikle Yİ-ÜFE’deki artışın yüksek olduğuna ve pazara henüz yansımadığına dikkat çekerek, buradaki zammın kendisini gelecek ay göstereceğini belirtti.

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise enflasyondaki artışın yüksek belirsizlik ortamından kaynaklandığını belirterek, döviz artışından kaynaklı ithal ürünler karşısında yerlinin de zam yaptığını söyledi. Reis, “Gıda maddelerinde kendi kendimize yetebilmeyi sağlamamız gerekiyor” diye konuştu. Henüz raflara yansımamış zamların bulunduğuna değinen Reis, üretici fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı, raf fiyatlarının kademeli olarak artacağını ifade etti.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik de açıklanan son verilerin, gıda ve içecek sanayinin, üretici fiyatlarındaki artışları, ürün fiyatlarına birebir yansıtmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Menlik, “Türkiye gıda sektörü olarak maliyetlerimiz çok yüksek oranlarda artış gösterirken, fiyat artışlarını asgari düzeyde tuttuk” dedi.