Gaziantepli kadınlardan '25 Kasım Mücadele Günü' mesajları

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Gaziantep'li kadınlar ile kadınların sorunlarını konuştuk.

Gaziantepli kadınlardan '25 Kasım Mücadele Günü' mesajları

Yarın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Her 25 Kasım’da kadınlar artan şiddet, taciz ve tecavüze karşı seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Kadınların baskı ve şiddeti en çok hissettikleri yerlerden biri olan Gaziantep ili hatırlanmalı ki daha önce Ezidi kadınların IŞİD aracılığı ile köle pazarında satılması ile gündeme gelmişti. Bugün kadınlar Antep’in Ortadoğu’ya sınır bir il olmasının gerici saldırıların artışındaki önemine vurgu yapıyorlar.

25 Kasım günü vesilesiyle Gaziantep’li emekçi kadınların Gazete Manifesto’ya verdikleri demeçleri okurlarımızla paylaşıyoruz…

Gaziantep’te kadın mücadelesinin temel zorlukları nelerdir ?

Başta şunu çok açık bir şekilde söylemem gerekiyor; Gaziantep’te gericilik hiçbir yerde olmadığı kadar insanları körleştiriyor. Daha doğrusu düşünemeyen insanlar haline getiriyor. Yaşadığımız Gaziantep ili de  Türkiye’de gericiliğin kalesi gibidir. 2016 yılında meydana gelen 15 Temmuz olaylarından bu yana kadınlar olarak sokaklarda mücadele edemiyoruz. Kadın mücadelesini, kadınların sorunlarını burada konuşmak bu açıdan çok zorlaşmakta. Başta bahsettiğim kadınların karşı karşıya kaldıkları gericilik sorunu Antepli kadınlar için en çok mahalle  ve feodal baskılar olarak kendini gösteriyor. Ama biz bu sıkıntılara rağmen bu kentte ilerici kadınlarla birlikte mücadele etmeye çalışıyoruz.

Zehra Güney-Ev emekçisi

Gaziantep’te kadına yönelik şiddet kadınlarda nasıl bir etki yaratıyor ?

Gaziantep’de gericilik kadına yönelik şiddetle sonuçlandığı gibi beraberinde kadınların toplumsal alanlardan geriye düşmesi ile sonuçlanıyor. Burada son yıllarda artan gericilikle birlikte kadınlar daha az çalışma hayatında yer alıyorlar. Gaziantepli kadınlar, eşleri başta olmak üzere, kardeşleri ve babaları tarafından çok fazla baskı altına alınmaktadırlar. Böyle bir yaşam maalesef kadınların eğitim ve iş hayatını da büyük oranda etkiliyor. Burada kadınlar çok fazla ekonomik açıdan eşe veya babaya bağımlı durumda. Bir kadının kendi söz hakkı ile yaşamını sürdürme hakkı elinden alınıyor. Elbette şiddet, taciz ve tecavüze uğrayan kadınlar bu saydığım nedenlerden dolayı sessiz kalıyorlar. Ses çıkaran ise istisnasız ya öldürülüyor, ya da öldürülmekten daha kötü hale getiriliyor. Antep’te yasalar da kadınları korumuyor. Son olarak “örgütlenmeliyiz” diyorum, çünkü böyle bir karanlıktan başka çıkış yolu yok…

Demet Yağan – Temizlik işçisi

Antep’li kadınlar 25 Kasım gününü nasıl karşılayacaklar ?

Öncelikle şunu belirtelim ki Gaziantep İlerici Kadınlar Derneği (İKD), İKD’nin yerelde kurulmuş ilk şubesidir. Bunu oluşturmak inanın kolay olmadı.

Şube olarak kadınlara yönelik şiddetin ve gericiliğin karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bunun yanı sıra kadınların sınıf mücadelesinde de yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Esnek çalışma yasasıyla ilgili stant ve imza çalışmaları yaptık. Bu bilinci oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Halfeti gezisi, 2 yıl üst üste 8 Mart’ta yaptığımız Dünya Emekçi Kadınlar Günü Tiyatro Gösterisi bunlardan bazıları.. Şube olarak 11 Kasım 2018’de resim atölyesi oluşturduk. Aylık olarak yayınladığımız Kadınların Sesi gazetesini tüm dernek üyelerimizle paylaştığımız gibi bize destek olan dostlarımıza da ulaşımını sağlamaya çalışıyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla şubemizde bir söyleşi düzenleyeceğiz. Yaklaşan 2019 yılında da daha önce de gerçekleştirdiğimiz tiyatro ve kadın kürsüsü gibi bir takım çalışmaları planlıyoruz.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele haftasında Gaziantep İKD Şubesi’nde dernek üyelerimiz ve diğer dostlarımızın katılımıyla beraber günün anlam ve önemini belirten bir söyleşi düzenleyeceğiz. Bu söyleşide kısaca İKD tarihinden bahsedip yaşadığımız kentte neler yaptığımızı anlatacağız. 25 Kasım günü gerçekleştireceğimiz söyleşi, 25 Kasım’ın tarihçesi, kentimizde gericiliğe karşı kadın mücadelesi için neler yapabiliriz, kadınlar için esnek çalışma koşulları yoksulluğun ve ekonomik krizin kadına yönelik şiddeti nasıl arttırdığı, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi ve sınıfsal mücadelede kadın başlıklarından oluşuyor. Sizlerin de vesilesiyle buradan tüm Gaziantepli kadınları 25 Kasım’da Gaziantep İKD Şubesi binasında bir araya gelmeye, sorunlarımızı birlikte konuşmaya çağırıyorum.

Ebru Aykent – Gaziantep İKD Şube Başkanı