Fransa'da polis sendikasından süresiz grev çağrısı

Fransa’daki geçtiğimiz haftalara damgasını vuran büyük protesto gösterilerine polislerin de katılmaya başlayacağı belirtildi.

Fransa'da polis sendikasından süresiz grev çağrısı

Fransa’daki geçtiğimiz haftalara damgasını vuran büyük protesto gösterilerine bu haftasonu itibariyle polislerin de katılmaya başlayacağı belirtildi.

Ülkedeki polis sendikalarından Vigi, sarı yeleklilerin eylemine destek vermek için süresiz grev başlatacağını duyurdu.

Sendikanın bildirisinde, “Herkesin yararı için, yasal olarak örgütlenme ve onlarla dayanışma zamanıdır” denilirken greve katılacakların içişleri bakanlığında çalışan ‘idari, teknik ve adli tıp departmanlarında çalışan memur ve işçiler‘den oluşacağı, sahada görevli polislerin katılmayacağı açıklandı.

Ancak bakanlık bünyesindeki mutfak çalışanlarının da greve katılmasıyla, çevik kuvvet polisine yemek verilemeyeceği bu yüzden sahadaki faaliyetlerinin aksatılabileceğine işaret edildi. Aynı şekilde, işçilerin emniyet araçlarını onarmamasının eylemlere müdahaleyi zorlaştıracağı tahmin ediliyor. Ayrıca idari personelin yokluğu nedeniyle büro hizmetlerinin verilemeyeceği de dile getirildi.

HÜKÜMET’TEN ‘YAPMAYIN’ TEHDİDİ

Öte yandan önümüzdeki cumartesi günü Paris’te yapılacak büyük eylemle ilgili Hükümet, gösteri yapılmaması çağrısında bulundu. İçişleri Bakanı Christophe Castaner başta olmak üzere bazı bakanlar, Fransızlar’dan “akılcı davranmalarını ve eyleme gitmemelerini” istedi. Castaner, bu sefer çok daha hızlı gözaltılar olacağını ve şiddet olaylarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Sarı yeleklilerce yapılması beklenen 4’üncü büyük eylem nedeniyle hükümet Paris’te, ordunun da devreye gireceği yoğun güvenlik önlemleri alacak. Hükümet Sözcüsü Benjamin Grivaux, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, “Güvenliğin sağlanması ve kamu otoritesini temsil eden binalara yapılan saldırıların engellenmesi için her türlü güvenlik önlemleri alınacak. Ancak, asker görev yapacak mı, bu aşamada net bir yanıt veremem. Çalışmalar devam ediyor” dedi.

Hükümet, devlet binalarının korunması için jandarma ve ordunun da görev yapmasını planlıyor. Pariste’ki büyük eylemde ise, polis ve jandarma birlikleri birlikte görev alacak.