Flormar Direnişi 200. gününde: Umudumuz diri, direnişi daha fazla büyüteceğiz

Flormar’ın Kocaeli Gebze’deki fabrikasında, sendikalaşma haklarını kullandıkları için işten atılan işçilerin direnişi 200’üncü gününe girdi. Sınıf Tavrı ve İKD'nin ziyaret ettiği işçiler, kararlılıklarını dile getirdi.

Flormar Direnişi 200. gününde: Umudumuz diri, direnişi daha fazla büyüteceğiz

Kozmetik firması Flormar’ın Kocaeli Gebze’deki fabrikasında, sendikalaşma haklarını kullandıkları için işten atılan işçilerin direnişi 200’üncü gününe ulaştı.

Yağmur soğuk demeden direnişlerine devam eden işçilere bugün fabrika önünde Sınıf Tavrı ve İlerici Kadınlar Derneği (İKD) dayanışma ziyaretinde bulundu. Kaymakamlık kararıyla ateş yakılmasının, müzik çalınmasının ve ses aracından konuşma yapılmasının dahi yasaklandığı direniş yerindeki işçiler, tüm yasaklamalara rağmen daha kararlı ve dirençli olduklarını ve bu yasaklara boyun eğmeyeceklerini dile getirdi.

Eylemlerine devam eden 132 işçiden Emrah kararlılıkla süren direnişe dair sorularımızı yanıtladı:

İşten atılma sürecinizi kısaca anlatır mısınız?

11 Mayıs 2018 tarihinde diğer işçi arkadaşlarım gibi işten çıkarıldığımı söylediler. Sonrasında arkadaşlarımızla bu alanda direnişe geçtik.

Hukuki süreç ne durumda bu konuda bilgi verir misiniz?

Davalarımız sürekli erteleniyor. Ben şu ana kadar 2 davaya girdim. İkisi de ertelendi. Ertelenme gerekçesi ise çok komik, patronun tanıklarının gelmemesi. Onlar gelmediği için bizim haklarımız gasp edilmeye devam ediyor. Üçüncü davam 28 Aralık’a ertelendi. Diğer arkadaşların davaları da bu tarihe ertelendi. Bakalım bu mahkemede nasıl bir karar çıkacak. Ama bizler ne karar çıkarsa çıksın direnmeye devam edeceğiz.

“SÜREÇ NEREYE UZARSA UZASIN DEVAM EDECEĞİZ”

200. gününde direnişin gidişatından biraz bahseder misiniz?

Direnişimiz yasaklanmaya ve çeşitli engeller ile bitirilmeye çalışıldı. Bu soğuk kış gününde ateş yakmamız yasaklandı, yağmurdan korunmak için açtığımız çadır yasaklandı, sesimiz duyulmasın diye ses aracımız yasaklandı. Bizi işten atanlara bir yaptırım yok ama biz işçilere bunlar reva görüldü. Direnişimize yapılacak her türlü engelleme boşa çıkacaktır. Biz işçilerin haklı mücadelesi kazanımla sonuçlanacaktır. Isınmak için ateş yaktığımızda kolluk güçleri ‘soba yakılırsa TOMA’lar gelir’ dedi. Kaymakamlık tebligatlarının sendikaya yapıldığını iletti.

Direnişin 200.günü ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Direnişimiz sürüyor, umudumuz diri. Tüm engellemelere ve yasaklamalara rağmen, iş hakkımızı alana kadar direnişe devam edeceğiz. Süreç ne kadar uzarsa uzasın direnişi daha fazla büyüteceğiz.

Ülke genelinde devam eden işçi direnişleri ve Gebze’de yaşanan viyadük çökmesiyle hayatını kaybeden işçiler hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye’nin birçok yerinde işçi direnişleri yaşanıyor. Gripin, Cargill, Real mağaza gibi direnişler sürüyor.Buradan sizin aracınızla tüm direnişleri Flormar direnişçileri adına selamlıyoruz! İnşaat şantiyelerinde yaşanan iş cinayetleri her geçen gün artıyor. İnşaat işçilerinin daha örgütlü olmaya ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baş sağlığı diliyorum.

Sınıf Tavrı aracılığı ile emekçilere bir çağrınız var mıdır?

Anayasal haklarımızı alana kadar direnişimizin devam edeceğini bütün emekçilere duyuruyoruz. Direnişimiz sürerken bütün emekçileri yasaklanmaya çalışılan mücadelemize ses ve soluk vermeye çağırıyoruz.

“İŞTEN ATMAK SERBEST, SES ARACI YASAK”

19 Şubat 2018 tarihinde işten çıkarıldığını belirten Nazım isimli işçi ise direnişin 200.günü ile ilgili şunları söyledi:

İşten atmak serbest ama hak aramak yasak. Isınmak için ateş yakmak yasak, sendikalı olmak yasak, korunmak için çadır kurmak yasak, direnişimizi duyurmak için kullandığımız ses aracımız yasak. Düzen patronların tarafında.

İşçi Nazım, Gebze’de çöken viyadükte hayatını kaybeden işçilerle ilgili olarak da şu kısa değerlendirmeyi yaptı:

“Bu konuda tek birşey söyleyeceğim, o da bütün iş cinayetlerinin politik olduğudur.”