Fitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü, görünüm "negatif"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Fitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü, görünüm

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun “BB+”dan “BB” seviyesine indirildiği, not görünümünün “negatif” olduğu bildirildi.

Fitch’den yapılan açıklamada, komitenin kredi notu ve görüme dair karar alırken, “Türkiye yönetimin seçim sonrası ekonomi politikaları gündeminin, enflasyon ve mali politikaların, yapısal reformlara bakış açısının ve merkez bankası bağımsızlığının” tartışıldığı belirtildi.

Ekonomi politikalarının kredibilitesinin son aylarda kötüleştiğinin aktarıldığı açıklamada, seçimler sonrasındaki ilk politika aksiyonlarının belirsizliğinin arttığı kaydedildi.

Açıklamada, yüksek yakıt fiyatları ve hane halkı harcamaları nedeniyle cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının bu sene yüzde 6.1’e yükselmesinin beklendiğine yer verildi. Liradaki düşüş ve turizmdeki toparlanmayla bu oranın gelecek sene yüzde 4.1 oranına düşmesinin öngörüldüğü ve Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının ülkeyi şoklara karşı hassas bıraktığına dikkat çekildi.

Fitch, en son 27 Ocak 2017’de Türkiye’nin ‘BBB-‘ olan notunu ‘BB+’ya düşürmüş, ‘Negatif’ olan görünümünü ise ‘Durağan’ olarak değiştirmişti. 21 Temmuz 2017 ve 19 Ocak 2018’deki değerlendirmelerinde ise ‘BB+’ not ile ‘Durağan’ görünüm korunmuştu.