Ezcacılar Birliği Başkanı: 10 gün sonra ilaçta kriz başlayacak

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak şu anda 503 ilacın piyasaya kısıtlı verildiğini ve önlem alınmazsa 10 gün içinde depolarda ilaç kalmayacağını açıkladı.

Ezcacılar Birliği Başkanı: 10 gün sonra ilaçta kriz başlayacak

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak şu anda 503 ilacın piyasaya kısıtlı verildiğini ve önlem alınmazsa 10 gün içinde depolarda ilaç kalmayacağını açıkladı.

Kurdaki yükselişte fren tutmuyor. Farklı alanlarda yaşamı felç eden kriz, ilaç sektöründe de alarm zillerinin çalmasına yol açtı. 6 ay önceki anlaşmayla Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmalar arasında 2.69 TL’de sabitlenen avronun 6,30’u aşması endişeyi büyüttü.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak’ın Birgün gazetesinden Burcu Cansu’ya verdiği söyleşide çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Şu anda 503 ilacın piyasaya kısıtlı verildiğini ve önlem alınmazsa 10 gün içinde depolarda ilaç kalmayacağını ifade eden Çolak, avronun 2.69 TL’de sabitlendiğini anımsatarak dövizdeki artışın ilaç sektörünü de etkilediğini söyledi. Çolak, ilaca erişim konusunda sıkıntıların yaşandığını belirterek durumu şu sözlerle özetledi:

“Kur, ilaç sanayisinin beklentisini karşılamıyor. Elimizdeki verilere baktığımızda ilaç yokluğu yaşandığını söylememiz tam olarak doğru değil. Ancak ilaç bulunurluğunun kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ithal ilaç kalemlerine baktığımızda bu durumu daha net bir şekilde görüyoruz. Sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini gösteriyor. İlaç firmaları, ilacı piyasadan çekmiyor ama limitli bir şekilde dağıtıyor. Bu durum da arz-talep dengesini karşılamıyor, ilaca erişim konusunda sıkıntılara yol açıyor.”